nova beseda iz Slovenije

DELO, leto 2001, poved v sobesedilu:

Maščobe rastlinskega izvora v čokoladi niso tako neškodljive kakor denimo dodajanje sladkorja v vino, temveč so zaradi svoje sestave mnogo bolj škodljive kot plemenito kakavovo maslo, ki ne spodbuja tvorjenja holesterola. Če bo čokoladi dovoljeno dodajati palmovo in kokosovo olje, bodo proizvajalci v maso sčasoma primešali še druga olja eksotičnih rastlin iz tretjega sveta, zaradi česar bo gospodarstvo nekaterih nerazvitih držav sicer vzcvetelo, čokolada pa ne bo nikdar več, kar je bila nekoč, svarijo Italijani. Poleg čokolade ljubosumno branijo še nekaj svojih tradicionalnih živil, katerih okus bi suhoparne evropske direktive utegnile krepko zvodeniti: parmezan, oljčno olje in mocarelo.



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA