nova beseda iz Slovenije

DELO, leto 2001, poved v sobesedilu:

Čokolada je od nekdaj veljala za slaščico bogov in nobenega razloga ni, da bi po črki zakona kar naenkrat postala za povrhu še zdravo živilo - to je glavni argument tistih, ki se zavzemajo, da bi čokolade na policah evropskih trgovin smele vsebovati tudi do pet odstotkov rastlinskih maščob namesto kakavovega masla. Toda rastlinske maščobe bodo v najboljšem primeru palmovo ali kokosovo olje, ki sta tako in tako bogata z nasičenimi maščobnimi kislinami, dežurnimi krivci za apnenje žil, piše La Stampa. Italijani so se tej evropskih direktivi, ki naj bi jo začeli izvajati v vseh državah članicah do leta 2003, neizvajanje pa bi pomenilo oviranje prostega pretoka blaga na skupnem evropskem trgu, postavili po robu z vsemi silami. Maščobe rastlinskega izvora v čokoladi niso tako neškodljive kakor denimo dodajanje sladkorja v vino, temveč so zaradi svoje sestave mnogo bolj škodljive kot plemenito kakavovo maslo, ki ne spodbuja tvorjenja holesterola.



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA