nova beseda
iz Slovenije
Gaston Bachelard: Oblikovanje znanstvenega duha, poved v sobesedilu:
Neki avtor postavlja v isto vrsto vse tri oblike prebave, prebavo v zemlji, v kuhinji in v želodcu. "Mineralna snov, iz katere so narejene rastline in plodovi, je najprej pripravljena v zemlji, ki jo kot nekakšen želodec s pomočjo sončne toplote kuha in prebavlja; kuharji ji sledijo in se postavljajo tako rekoč med njo in naš želodec ter ji umetelno in marljivo s prebavljanjem, mletjem, namakanjem, vretjem, prekuhavanjem, pečenjem, praženjem in drugimi načini boljšanja dodajajo tisto, kar manjka zrelosti plodov ... Želodec je potem postavljen med kuharje in žile, da bi s svojim fermentom izčistil kvintesenco teh snovi, hočem reči, tega hranljivega živega srebra ali te prvotne vlage, iz katerega nastaja hrana telesnih delov: konec koncev zavzema vrenje v žilah sredino med želodčno prebavo in asimilacijo telesnih tekočin ali njihovem spreminjanju v substanco telesnih delov."13 Tu zagotovo gre za Weltanschauug, ki bi se razpršil tisti hip, ko bi mit
prebave izgubil svojo jasnost.
Nova poizvedba
Pripombe
Na vrh strani