nova beseda iz Slovenije

Gaston Bachelard: Oblikovanje znanstvenega duha, poved v sobesedilu:

Abbé Poncelet na primer, ki verjame, da je fermentacija v bistvu gibanje, piše: "Ker obstaja več stopenj gibanja, je lahko več stopenj fermentacije: vobče jih označujemo glede na njihov odnos do čutila okusa in vonja. Tako lahko govorimo o trpki, močni, kisli, alkalni, vinski, acetozni, aromatični, smrdljivi, pekoči itd. fermentaciji".16 Sicer pa abbé Poncelet opozarja tudi pred "zlorabo izrazov, ki je vrgla čudne sence na pojme, o katerih verjamemo, da smo jih dobili od abstraktnih ali metafizičnih bitij"17 (kakršno je gibanje). Nemoč, da bi svoje kritike usmeril proti samemu sebi, je dovolj značilna poteza predznanstvenega duha.



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA