nova beseda iz Slovenije

vreti (101-164)


1/4 l hladne vode, zavrete in pustite počasi      vreti      še 8 minut nato odcedite.Pijte po eno skodelico  P
1/2 l hladne vode, zavrete in pustite počasi      vreti      še 10 minut, nato odcedite.Pijte po dve skodelice  P
so prelili s petimi litri vode in jih pustili      vreti      1 uro.Vsebino so precedili in dodali v kad za  P
kaše. Solimo, dodamo 1/2 l vode in pustimo      vreti      12 minut. Čez dan popijemo liter in pol tekočine  P
kajenskega popra. Na majhnem ognju ga pustimo      vreti      10 minut.Neprecejenega in še vročega vlijemo  P
nato spet na močnem ognju pustimo nekaj sekund      vreti.     Spet odstavimo in ta postopek ponovimo pet- do  P
1/4 l hladne vode, zavrete in pustite počasi      vreti      še 8 minut, nato pa odcedite.Popijte po eno  P
lepilom postavimo v posodo z vodo, ki ne sme      vreti,      ampak mora imeti med 90 in 95 stopinj Celzija  P
včerajšnjih ostankov. Več časa smejo brez škode      vreti      samo za čaj uporabljeni plodovi (npr. šipek  P
Pogledam ga neumno, v mojih možganih pričnejo      vreti      na plan ideje za odgovor v slogu small is beautiful  P
morebitnem neuspehu utegnilo v njej še bolj      vreti.     Po drugi strani, če Pahor ne kandidira na predsednišk  P
primerne kocke narezano svinino. Ne sme več      vreti,      samo premešajte in počakajte, da se malo povežejo  P
naredil jajčno kremo, jo med mešanjem pustil      vreti      natanko sedem minut ter še vroči dodal sneg  P
njegovem) iz pravega testa. In zgodbe začnejo      vreti      iz njegovih ust.Od takrat, ko je kot mulc obiral  P
resja. Dvesto gramov ga dajte za nekaj minut      vreti      v najmanj tri litre vode.Prilijte poparek vodi  P
mojster Ivan rdečkaste grozde nekaj dni pustil      vreti      s kožicami vred.Rezultat je omamen začimbni  P
naredil fino jajčno kremo, jo med mešanjem pustil      vreti      točno sedem minut in še vroči dodal sneg trdo  P
sem si rekel, sedel za računalnik in začela je      vreti      iz mene.To je bilo to.  P
in z njo zgostimo omako. Ta zdaj ne sme več      vreti.     Drobnjak drobno narežemo.   P
Juho med stalnim mešanjem zavremo in jo pustimo      vreti      približno tri minute.Olupimo česen, ga pretlačimo  P
kateri se je namakal, ga zavremo in pustimo      vreti      pet minut.Nato vodo odlijemo in ga do mehkega  P
takoj, ko zavre. Džem pustimo dve minuti močno      vreti,      da postane gosto tekoč.Kozico odstavimo, primešamo  P
in jo solimo, dodamo peteršilj in ga pustimo      vreti      minuto do dve, dokler ne upade.Nato ga odcedimo  P
s penovko polagamo v vodo in pustimo počasi      vreti      približno štiri minute.Medtem raztopimo preostalo  P
dovolila vstopiti v svoj svet, naenkrat je začelo      vreti      iz mene.Nešteto podrobnosti spomina je začelo  P
bile družina, ne jaz in hčeri. Takrat je začelo      vreti      v meni.Ugotovila sem, da je res, na kar me je  P
družina, ne jaz in hčeri. Takrat je začelo v meni      vreti.     Ugotovila sem, da je res, na kar me je opozorila  P
minute. Dodamo hladno surovo maslo in pustimo      vreti      še dve minuti.Potresemo s peteršiljem.   P
juho, dodamo rižev kis in sladkor in pustimo      vreti      osem minut.Jajca stepemo, jih vmešamo v zelenjavo  P
in kolerabo, dodamo juho in pustimo 10 minut      vreti      na malem ognju.Juho zmeljemo s paličnim mešalnikom  P
narazen. Dodamo jušno osnovo in jo pustimo      vreti      približno dve minuti oziroma dokler ne izpari  P
solili, predvsem pa po dodatku sira ne sme več      vreti.     Če bo to sir iz serije tri evre za kilogram,  P
Zmanjšajte plamenčke, da zadeva skoraj neha      vreti,      in v omakico nalomite ali nastrgajte gorgonzolo  P
poprom, nato pa zalije z vodo in pusti malo      vreti,      dokler se poganjki ne zmehčajo.Lahko jih, svetuje  P
Ko prevre, jo na sredi preluknjajo in pustijo      vreti      še pol urice.Nato prav noro zmešajo, zabelijo  P
tako, da položimo šunko v vroč krop in pustimo      vreti      pet minut.V krop lahko dodamo še par zrnc popra  P
priplavajo na površje, jih pustimo še minuto      vreti      in poberemo iz vode.Postrežemo jih same ali  P
naredil fino jajčno kremo, jo med mešanjem pustil      vreti      sedem minut in še vroči dodal sneg trdo stepenih  P
cvetačno juho, zakuhamo riž ali cmočke in pustimo      vreti      še 15 minut. Po potrebi dosolimo in potresemo  P
in kozarcem (1 dl) kisa ter pokrito pustili      vreti      še polno uro.Nato so vzeli meso iz posode, v  P
smetana, kanček mleka in moke ter kak rumenjak.      Vreti      mora počasi. Kocani krapi so praznična jed  P
planinah, prvi dve tudi po nižavah. Čaj mora zelo      vreti.      Krvavenje nosu se ustavi mahoma, če navežeš  P
jo pustite na ognju še sedem minut. Ko začne      vreti,      na vrhu nastane rožnata pena, to odstranite  P
korenine. Št. 1., 2., 3. in 6. kopeli morajo      vreti      več ur.Ob koncu vsake kopeli dobi bolnik mrzel  P
jabolčni sok v kleti stanovanjske hiše in pustil      vreti      zmleta jabolka v sodu iz nerjaveče kovine, pod  P
septembra lani. Ob močnih nalivih začne tam      vreti      voda, tako je že od nekdaj.Plaz se je sprožil  P
Zavrite pol litra vode (ko zavre, jo pustite      vreti      še deset minut) in ji dodajte dve ali tri rezine  P
kozico z vročo vodo. Segrevamo, da začne omaka      vreti.     Odstavimo.  P
tekočina zavre, dodajte kocke buče in pustite      vreti      10 minut.Dodajte še rum in spet naj vre 10 minut  P
in kumino zavremo, dodamo sirnek in pustimo      vreti      vsaj 15 minut.Iz dveh žlic moke in malo mrzle  P
prelijemo s hladno vodo in pustimo, da začne      vreti,      vmes večkrat premešamo.V toplem vremenu začne  P
vmes večkrat premešamo. V toplem vremenu začne      vreti      po 10 do 12 dneh.Da je vrenje končano, spoznamo  P
v kozico. Zavremo in odkrito pustimo rahlo      vreti      od 30 do 45 minut. Odstranimo zeliščni šopek  P
izbranega zelišča damo v vrelo vodo in pustimo      vreti      deset minut, da se učinkovine izločijo, potem  P
kamilice damo v pol litra vrele vode in pustimo      vreti      deset minut, nato to zlijemo v vročo kopel,  P
listov sivke, ki smo jih prej deset minut pustili      vreti      v tri četrt litra vode.V kopeli se nato namakamo  P
listov žajblja, ki smo jih pustili deset minut      vreti      v tri četrt litra vode.V njej se namakamo dvajset  P
cvetov kot listov, ki jih pustimo deset minut      vreti      v tri četrt litra vode in nato to dodamo vroči  P
posušenih cvetnih listov vrtnic, in jih pustimo      vreti      deset minut v tri četrt litra vode.Za prijetnejše  P
vanjo previdno položimo mesne kroglice. Pustimo      vreti      pet minut, prilijemo kečap, dodamo žličko gorčice  P
majaronom, rožmarinom in baziliko ter pustimo      vreti      še petnajst minut.Če hočemo, lahko jed zgostimo  P
Toll Collecta v Nemčiji) in nenadoma je začelo      vreti      tudi v državah, ki so bile najglasnejše nasprotnice  P
minulih časov zabičujejo, da mora »kranjska«      vreti      vsaj tri četrt do ure in pol, zaradi sodobne  P
obarvanih politik, potem bo v koaliciji začelo      vreti.     Doslej se je levica ukvarjala z lastno reorganizacijo  P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)

◁ ◀  1 101



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA