nova beseda iz Slovenije
1/4 l hladne vode, zavrete in pustite počasi | vreti | še 8 minut nato odcedite.Pijte po eno skodelico | P |
1/2 l hladne vode, zavrete in pustite počasi | vreti | še 10 minut, nato odcedite.Pijte po dve skodelice | P |
so prelili s petimi litri vode in jih pustili | vreti | 1 uro.Vsebino so precedili in dodali v kad za | P |
kaše. Solimo, dodamo 1/2 l vode in pustimo | vreti | 12 minut. Čez dan popijemo liter in pol tekočine | P |
kajenskega popra. Na majhnem ognju ga pustimo | vreti | 10 minut.Neprecejenega in še vročega vlijemo | P |
nato spet na močnem ognju pustimo nekaj sekund | vreti. | Spet odstavimo in ta postopek ponovimo pet- do | P |
1/4 l hladne vode, zavrete in pustite počasi | vreti | še 8 minut, nato pa odcedite.Popijte po eno | P |
lepilom postavimo v posodo z vodo, ki ne sme | vreti, | ampak mora imeti med 90 in 95 stopinj Celzija | P |
včerajšnjih ostankov. Več časa smejo brez škode | vreti | samo za čaj uporabljeni plodovi (npr. šipek | P |
Pogledam ga neumno, v mojih možganih pričnejo | vreti | na plan ideje za odgovor v slogu small is beautiful | P |
morebitnem neuspehu utegnilo v njej še bolj | vreti. | Po drugi strani, če Pahor ne kandidira na predsednišk | P |
primerne kocke narezano svinino. Ne sme več | vreti, | samo premešajte in počakajte, da se malo povežejo | P |
naredil jajčno kremo, jo med mešanjem pustil | vreti | natanko sedem minut ter še vroči dodal sneg | P |
njegovem) iz pravega testa. In zgodbe začnejo | vreti | iz njegovih ust.Od takrat, ko je kot mulc obiral | P |
resja. Dvesto gramov ga dajte za nekaj minut | vreti | v najmanj tri litre vode.Prilijte poparek vodi | P |
mojster Ivan rdečkaste grozde nekaj dni pustil | vreti | s kožicami vred.Rezultat je omamen začimbni | P |
naredil fino jajčno kremo, jo med mešanjem pustil | vreti | točno sedem minut in še vroči dodal sneg trdo | P |
sem si rekel, sedel za računalnik in začela je | vreti | iz mene.To je bilo to. | P |
in z njo zgostimo omako. Ta zdaj ne sme več | vreti. | Drobnjak drobno narežemo. | P |
Juho med stalnim mešanjem zavremo in jo pustimo | vreti | približno tri minute.Olupimo česen, ga pretlačimo | P |
kateri se je namakal, ga zavremo in pustimo | vreti | pet minut.Nato vodo odlijemo in ga do mehkega | P |
takoj, ko zavre. Džem pustimo dve minuti močno | vreti, | da postane gosto tekoč.Kozico odstavimo, primešamo | P |
in jo solimo, dodamo peteršilj in ga pustimo | vreti | minuto do dve, dokler ne upade.Nato ga odcedimo | P |
s penovko polagamo v vodo in pustimo počasi | vreti | približno štiri minute.Medtem raztopimo preostalo | P |
dovolila vstopiti v svoj svet, naenkrat je začelo | vreti | iz mene.Nešteto podrobnosti spomina je začelo | P |
bile družina, ne jaz in hčeri. Takrat je začelo | vreti | v meni.Ugotovila sem, da je res, na kar me je | P |
družina, ne jaz in hčeri. Takrat je začelo v meni | vreti. | Ugotovila sem, da je res, na kar me je opozorila | P |
minute. Dodamo hladno surovo maslo in pustimo | vreti | še dve minuti.Potresemo s peteršiljem. | P |
juho, dodamo rižev kis in sladkor in pustimo | vreti | osem minut.Jajca stepemo, jih vmešamo v zelenjavo | P |
in kolerabo, dodamo juho in pustimo 10 minut | vreti | na malem ognju.Juho zmeljemo s paličnim mešalnikom | P |
narazen. Dodamo jušno osnovo in jo pustimo | vreti | približno dve minuti oziroma dokler ne izpari | P |
solili, predvsem pa po dodatku sira ne sme več | vreti. | Če bo to sir iz serije tri evre za kilogram, | P |
Zmanjšajte plamenčke, da zadeva skoraj neha | vreti, | in v omakico nalomite ali nastrgajte gorgonzolo | P |
poprom, nato pa zalije z vodo in pusti malo | vreti, | dokler se poganjki ne zmehčajo.Lahko jih, svetuje | P |
Ko prevre, jo na sredi preluknjajo in pustijo | vreti | še pol urice.Nato prav noro zmešajo, zabelijo | P |
tako, da položimo šunko v vroč krop in pustimo | vreti | pet minut.V krop lahko dodamo še par zrnc popra | P |
priplavajo na površje, jih pustimo še minuto | vreti | in poberemo iz vode.Postrežemo jih same ali | P |
naredil fino jajčno kremo, jo med mešanjem pustil | vreti | sedem minut in še vroči dodal sneg trdo stepenih | P |
cvetačno juho, zakuhamo riž ali cmočke in pustimo | vreti | še 15 minut. Po potrebi dosolimo in potresemo | P |
in kozarcem (1 dl) kisa ter pokrito pustili | vreti | še polno uro.Nato so vzeli meso iz posode, v | P |
smetana, kanček mleka in moke ter kak rumenjak. | Vreti | mora počasi. Kocani krapi so praznična jed | P |
planinah, prvi dve tudi po nižavah. Čaj mora zelo | vreti. | Krvavenje nosu se ustavi mahoma, če navežeš | P |
jo pustite na ognju še sedem minut. Ko začne | vreti, | na vrhu nastane rožnata pena, to odstranite | P |
korenine. Št. 1., 2., 3. in 6. kopeli morajo | vreti | več ur.Ob koncu vsake kopeli dobi bolnik mrzel | P |
jabolčni sok v kleti stanovanjske hiše in pustil | vreti | zmleta jabolka v sodu iz nerjaveče kovine, pod | P |
septembra lani. Ob močnih nalivih začne tam | vreti | voda, tako je že od nekdaj.Plaz se je sprožil | P |
Zavrite pol litra vode (ko zavre, jo pustite | vreti | še deset minut) in ji dodajte dve ali tri rezine | P |
kozico z vročo vodo. Segrevamo, da začne omaka | vreti. | Odstavimo. | P |
tekočina zavre, dodajte kocke buče in pustite | vreti | 10 minut.Dodajte še rum in spet naj vre 10 minut | P |
in kumino zavremo, dodamo sirnek in pustimo | vreti | vsaj 15 minut.Iz dveh žlic moke in malo mrzle | P |
prelijemo s hladno vodo in pustimo, da začne | vreti, | vmes večkrat premešamo.V toplem vremenu začne | P |
vmes večkrat premešamo. V toplem vremenu začne | vreti | po 10 do 12 dneh.Da je vrenje končano, spoznamo | P |
v kozico. Zavremo in odkrito pustimo rahlo | vreti | od 30 do 45 minut. Odstranimo zeliščni šopek | P |
izbranega zelišča damo v vrelo vodo in pustimo | vreti | deset minut, da se učinkovine izločijo, potem | P |
kamilice damo v pol litra vrele vode in pustimo | vreti | deset minut, nato to zlijemo v vročo kopel, | P |
listov sivke, ki smo jih prej deset minut pustili | vreti | v tri četrt litra vode.V kopeli se nato namakamo | P |
listov žajblja, ki smo jih pustili deset minut | vreti | v tri četrt litra vode.V njej se namakamo dvajset | P |
cvetov kot listov, ki jih pustimo deset minut | vreti | v tri četrt litra vode in nato to dodamo vroči | P |
posušenih cvetnih listov vrtnic, in jih pustimo | vreti | deset minut v tri četrt litra vode.Za prijetnejše | P |
vanjo previdno položimo mesne kroglice. Pustimo | vreti | pet minut, prilijemo kečap, dodamo žličko gorčice | P |
majaronom, rožmarinom in baziliko ter pustimo | vreti | še petnajst minut.Če hočemo, lahko jed zgostimo | P |
Toll Collecta v Nemčiji) in nenadoma je začelo | vreti | tudi v državah, ki so bile najglasnejše nasprotnice | P |
minulih časov zabičujejo, da mora »kranjska« | vreti | vsaj tri četrt do ure in pol, zaradi sodobne | P |
obarvanih politik, potem bo v koaliciji začelo | vreti. | Doslej se je levica ukvarjala z lastno reorganizacijo | P |
(leva okolica beseda(e) desna okolica kratice avtorjev kratice naslovov (vse oznake) št. povedi)
Nova poizvedba Pripombe Na vrh strani
Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU | Iskalnik: NEVA |