nova beseda iz Slovenije
Že omenjena korejevec in kozjanska kruhova | potica | sta našla svoj prostor v novi slovenski kuharici | P |
leseno škatlo in potresli z janežem. Orehi in | potica | Valvazor navaja tudi orehe, kar je popolnoma | P |
za neki kruh v božičnih dneh, ki mu pravijo | potica. | Ta kruh je pravzaprav vrsta peciva, ki ga pripravijo | P |
Naposled spekó in, ko je pečeno, se imenuje | potica. | « Iz tega opisa je razvidno, da so takrat priprav | P |
mejo, dobimo seveda novo jed, tudi po imenu | Potica | je poleg kranjske klobase menda najrazpoznavnejša | P |
Prva omemba leta 1575 Samo ime | potica, | tudi povtíca, povitica, se prvič omenja že leta | P |
V drugi polovici 19. stoletja se pod imenom | potica, | tudi putica ali putiza, pojavlja tudi v vseh | P |
mesto pehtranovo, ki je najznačilnejša slovenska | potica. | Uporaba žlahtne začimbe v sladki kombinaciji | P |
priljubljena in tudi najbolj razširjena orehova | potica. | Velja nepisano pravilo, da je znanje izdelave | P |
vprašanje, ali znajo speči orehovo potico. Orehova | potica | je postala nekakšen simbol za slovenske sladice | P |
Seveda je to lahko le nekaj drugega, ne pa | potica! | Kavra, matevž, dödöle | P |
imenih izbranih jedi navedena tudi izgovarjava: | potica= | po-tée-tsa, šarkelj (formcake) = shár-kel, buhtelj | P |
- Jih imate veliko? »Če bo | potica | dovolj velika, jih bo preveč!« Anna Milinkovič | P |
izključujeta, a ni nujno, da je tako. Jajca in | potica | sicer res ne spadajo v isti koš s tekom, ideja | P |
solata, narezek, otroški in navadni šampanjec, | potica | in televizija. Eden slabše volje od drugega | P |
Kulinarika velike noči Šunka, pirhi, hren in | potica | so stalnica ‒Velikonočni zajtrk so nekdaj jedli | P |
Velikonočni zajtrk so nekdaj jedli z rokami ‒ Orehova | potica | pomeni gospodinjam pravi izziv ‒Pri nakupu šunko | P |
brez domače potice in velikega kosa šunke. | Potica | simbolizira trnovo krono Orehova potica je | P |
Potica simbolizira trnovo krono Orehova | potica | je značilna velikonočna jed, ki v krščanstvu | P |
nadevom, ki mora biti enako. »Prava slovenska | potica | je praviloma tri- ali štirikrat zavita, kar | P |
saj nam to pove, kolikšen delež teh vsebuje | potica. | Surovine so namreč navedene v takšnem vrstnem | P |
hren žeblje, s katerimi je bil pribit na križ, | potica | pa spominja na trnovo krono.Seveda ne smejo | P |
krožnikom, na katerem je bila domača orehova | potica, | v rokah pa tako ali tako ni zamenljiv z nobenim | P |
gospodinj, ki so morale upoštevati nekaj pravil: | potica | je morala biti v enem kosu (okrogla ali podolgovata | P |
samo pol urice, sem počakala, dokler ni bila | potica | pečena.Če že pri mami nisem imela sreče, bom | P |
kak grižljaj! Vljudno sem potrpela, da se je | potica | ohladila, ker topla ni dobra za želodec, in | P |
»Nikakor ne,« je odločno odkimala babica. » | Potica | je za praznike.Počakaj, tedaj jo boš jedla, | P |
Sandra Pelicon z dobrotami iz žepka | Potica | z žepkom Teranova torta | P |
receptov, celo kakšno skrivnost izda: večkrat je | potica | zvita, boljša je Več kot dvesto let šteje cenjen | P |
prtičem naj se najprej ohladi. Marjanova prva | potica, | ki jo je spekel Pri Kuklju, je bila pehtranova | P |
pismo z zahvalo, a še vedno ne vem, ali mu je | potica | uspela.«Če se vam zdi peka potice prevelik izziv | P |
Drago Kralj Bizeljska | potica | Potico delamo iz kvašenega testa, mlačnega | P |
Med elementi božične dediščine je prav gotovo | potica | še obdržala svojo vlogo, čeprav zadnja leta | P |
prednovoletnih sprejemih, češ, a za sladico bo pa spet | potica! | Ne poznam nobenega Američana, da bi na njihov | P |
Drugače je brez zveze, da ga jemo. Boštjan: | Potica | ima smolo, ker jo vsi delajo za božič in veliko | P |
pokušino pa še eden od receptov: OGNJIŠČNA | POTICA | Kvašeno testo za potico, kruh ali pico | P |
noč nedvomno kraljuje izvrstna domača orehova | potica. | Najbližjim in gostom za velikonočni zajtrk zraven | P |
prelijemo čez beluše in ponudimo. Orehova | potica | Sestavine: za testo: 60 dag moke + 2 dag | P |
le pri pripravi domačih dobrot ‐ kakor so še | potica | »zaviheča«, ocvirkovka in štruklji, temveč je | P |
Priloga Velika noč POTRATNA | POTICA | NEBEŠKEGA OKUSA ČUDOVITI POGRINJKI, NAJLEPŠI | P |
Recepti, ki ne smejo v pozabo Pehtranova | potica | Angele Jevšenak »Nima vsak roke za dobro | P |
Luka je bil zaradi karanja le užaljen. No, | potica | pa je bila kljub temu dobra, morda celo boljša | P |
njen premier Anton Rop, da je slovenska jed | potica | (orehova ali pehtranova), pijača pa teran, ter | P |
cvetje, mizica z degustacijsko ponudbo npr. | potica | in tako dalje).«Zanimiva priprava na prireditev | P |
estragon potitzo, kar naj bi bila pehtranova | potica, | a je bila skoraj brez nadeva, pehtran pa se | P |
(leva okolica beseda(e) desna okolica kratice avtorjev kratice naslovov (vse oznake) št. povedi)
Nova poizvedba Pripombe Na vrh strani
Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU | Iskalnik: NEVA |