nova beseda iz Slovenije

potica (201-245)


Že omenjena korejevec in kozjanska kruhova      potica      sta našla svoj prostor v novi slovenski kuharici  P
leseno škatlo in potresli z janežem. Orehi in      potica      Valvazor navaja tudi orehe, kar je popolnoma  P
za neki kruh v božičnih dneh, ki mu pravijo      potica.     Ta kruh je pravzaprav vrsta peciva, ki ga pripravijo  P
Naposled spekó in, ko je pečeno, se imenuje      potica.     « Iz tega opisa je razvidno, da so takrat priprav  P
mejo, dobimo seveda novo jed, tudi po imenu      Potica      je poleg kranjske klobase menda najrazpoznavnejša  P
Prva omemba leta 1575 Samo ime      potica,      tudi povtíca, povitica, se prvič omenja že leta  P
V drugi polovici 19. stoletja se pod imenom      potica,      tudi putica ali putiza, pojavlja tudi v vseh  P
mesto pehtranovo, ki je najznačilnejša slovenska      potica.     Uporaba žlahtne začimbe v sladki kombinaciji  P
priljubljena in tudi najbolj razširjena orehova      potica.     Velja nepisano pravilo, da je znanje izdelave  P
vprašanje, ali znajo speči orehovo potico. Orehova      potica      je postala nekakšen simbol za slovenske sladice  P
Seveda je to lahko le nekaj drugega, ne pa      potica!      Kavra, matevž, dödöle   P
imenih izbranih jedi navedena tudi izgovarjava:      potica=      po-tée-tsa, šarkelj (formcake) = shár-kel, buhtelj  P
- Jih imate veliko? »Če bo      potica      dovolj velika, jih bo preveč!« Anna Milinkovič  P
izključujeta, a ni nujno, da je tako. Jajca in      potica      sicer res ne spadajo v isti koš s tekom, ideja  P
solata, narezek, otroški in navadni šampanjec,      potica      in televizija. Eden slabše volje od drugega  P
Kulinarika velike noči Šunka, pirhi, hren in      potica      so stalnica ‒Velikonočni zajtrk so nekdaj jedli  P
Velikonočni zajtrk so nekdaj jedli z rokami ‒ Orehova      potica      pomeni gospodinjam pravi izziv ‒Pri nakupu šunko  P
brez domače potice in velikega kosa šunke.      Potica      simbolizira trnovo krono Orehova potica je  P
Potica simbolizira trnovo krono Orehova      potica      je značilna velikonočna jed, ki v krščanstvu  P
nadevom, ki mora biti enako. »Prava slovenska      potica      je praviloma tri- ali štirikrat zavita, kar  P
saj nam to pove, kolikšen delež teh vsebuje      potica.     Surovine so namreč navedene v takšnem vrstnem  P
hren žeblje, s katerimi je bil pribit na križ,      potica      pa spominja na trnovo krono.Seveda ne smejo  P
krožnikom, na katerem je bila domača orehova      potica,      v rokah pa tako ali tako ni zamenljiv z nobenim  P
gospodinj, ki so morale upoštevati nekaj pravil:      potica      je morala biti v enem kosu (okrogla ali podolgovata  P
samo pol urice, sem počakala, dokler ni bila      potica      pečena.Če že pri mami nisem imela sreče, bom  P
kak grižljaj! Vljudno sem potrpela, da se je      potica      ohladila, ker topla ni dobra za želodec, in  P
»Nikakor ne,« je odločno odkimala babica. »     Potica      je za praznike.Počakaj, tedaj jo boš jedla,  P
Sandra Pelicon z dobrotami iz žepka      Potica      z žepkom Teranova torta   P
receptov, celo kakšno skrivnost izda: večkrat je      potica      zvita, boljša je Več kot dvesto let šteje cenjen  P
prtičem naj se najprej ohladi. Marjanova prva      potica,      ki jo je spekel Pri Kuklju, je bila pehtranova  P
pismo z zahvalo, a še vedno ne vem, ali mu je      potica      uspela.«Če se vam zdi peka potice prevelik izziv  P
Drago Kralj Bizeljska      potica      Potico delamo iz kvašenega testa, mlačnega  P
Med elementi božične dediščine je prav gotovo      potica      še obdržala svojo vlogo, čeprav zadnja leta  P
prednovoletnih sprejemih, češ, a za sladico bo pa spet      potica!     Ne poznam nobenega Američana, da bi na njihov  P
Drugače je brez zveze, da ga jemo. Boštjan:      Potica      ima smolo, ker jo vsi delajo za božič in veliko  P
pokušino pa še eden od receptov: OGNJIŠČNA      POTICA      Kvašeno testo za potico, kruh ali pico   P
noč nedvomno kraljuje izvrstna domača orehova      potica.     Najbližjim in gostom za velikonočni zajtrk zraven  P
prelijemo čez beluše in ponudimo. Orehova      potica      Sestavine: za testo: 60 dag moke + 2 dag  P
le pri pripravi domačih dobrot ‐ kakor so še      potica      »zaviheča«, ocvirkovka in štruklji, temveč je  P
Priloga Velika noč POTRATNA      POTICA      NEBEŠKEGA OKUSA ČUDOVITI POGRINJKI, NAJLEPŠI  P
Recepti, ki ne smejo v pozabo Pehtranova      potica      Angele Jevšenak »Nima vsak roke za dobro  P
Luka je bil zaradi karanja le užaljen. No,      potica      pa je bila kljub temu dobra, morda celo boljša  P
njen premier Anton Rop, da je slovenska jed      potica      (orehova ali pehtranova), pijača pa teran, ter  P
cvetje, mizica z degustacijsko ponudbo npr.      potica      in tako dalje).«Zanimiva priprava na prireditev  P
estragon potitzo, kar naj bi bila pehtranova      potica,      a je bila skoraj brez nadeva, pehtran pa se  P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)

◁ ◀  1 101 201



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA