nova beseda iz Slovenije
piščali so zaplesali ter z nogami gnetli moko. | Pšenica | je najbolje uspevala v Mezopotamiji v Egiptu | G |
ogljikovimi hidrati bogat obrok, se pravi.. Moka, | pšenica. | Tako, moka, pšenica, krompir, riž in podobno | G |
Moka, pšenica. Tako, moka, | pšenica, | krompir, riž in podobno, zelo pozitivno deluje | G |
material, tudi les. Seveda pa tudi hrana; vino, | pšenica, | med.Iz južnejših krajev, kamor so iz Slovenije | G |
Letošnja zima je nenavadno topla, pravi Štih. | Pšenica | na njegovih poljih zaradi visokih temperatur | G |
stanujeva, je bila takrat koruza in rasla je | pšenica. | Nekaj te lepote je še ostalo. | G |
kopanje pozimi? Prekmurje Sahara in Kranjska Gora | pšenica | in koruza?Portorož kopanje pozno jeseni in zgodaj | G |
besedo, kakšno je to žito resastega klasja? Je to | pšenica, | koruza?Je to oreh? | G |
za 50 različnih beljakovin, ki jih vsebujejo | pšenica, | rž, ječmen in oves.Torej živila, kot so moka | G |
državah v razvoju je prišlo že do te točke, da se | pšenica | gori zato, da se iz nje proizvaja biodizel in | G |
divja uspeva v Sredozemlju, se imenuje avena. | Pšenica. | Ne, ne, Jošt, ampak zapomni si... | G |
pšeničnih. Vsi pa vemo, da v današnjem času je | pšenica | v bistvu povsod.Kruh odpade, piškoti, vse take | G |
nekim traktorjem. Po njivah je zelenela mlada | pšenica | in od nekod je zadišalo po gnoju. Romeo Horvat | P |
ki vsebujejo gluten oziroma gliadin, kot so | pšenica, | rž, ječmen in oves, mleko, sir, smetana, kava | P |
na glutene, saj jih vsebuje veliko manj kot | pšenica. | Oves tudi spodbuja jetra k večji produkciji HDL | P |
se največkrat srečuje z alergijami na hrano ( | pšenica, | jajca, mleko, čokolada), sledijo alergije na | P |
besed: denimo čalapinke - palačinke, špenica - | pšenica, | makaroni - kamaroni ... - Težave pri oblikovanju | P |
marelice, banane, grozdje, ječmen, fige, česen, | pšenica, | riž, koruza, fižol, limona, soja, leča, jajčevci | P |
Ponudba: žita (ajda, pira, pirica, proso, oves, | pšenica) | , zelenjava (solata, paradižnik, zelje, čebula | P |
moka, ješprenj), pira (moka, kosmiči, zrna), | pšenica | (moka), fižol (stročji, zrno), različna zelenjava | P |
sadje in zelenjava, kis, moka in zrnje (pira, | pšenica, | ajda, proso, ječmen), kislo zelje in repa, jagnjeta | P |
koleraba, bučnice in suho sadje, žita (pira, | pšenica, | ajda, oves, koruza, proso, ječmen).Meljemo pirino | P |
kumarice, rdeča pesa v jabolčnem kisu, pira, | pšenica, | kislo zelje, kisla repa, vino. Posebnost: zelenjava | P |
Ponudba: vse vrste govejega mesa, svinjsko meso, | pšenica. | Možnost nakupa: na domu (po predhodni najavi | P |
, bučke, krompir, žita, moke, kaše, zdrobi ( | pšenica, | pira), sadje(jabolka, slive, češnje, orehi) | P |
ribezova, malinova, grozdna, nešpljeva), žita ( | pšenica, | rž, pira), polnovredna moka iz pšenice, rži | P |
Ponudba: stalno: krušna žita (pira, oves, | pšenica, | rž, ječmen), moka iz pire, rži in pšenice, otrobi | P |
živilo, zato ima tam enak pomen kot pri nas | pšenica. | Za Japonce in Kitajce je kosilo popolno le, če | P |
sladko sadje (kislo je dovoljeno) in integralna | pšenica. | Smiselno se je odpovedati tudi hrani in snovem | P |
piramide. Osnovno škrobno živilo v Aziji ni | pšenica, | marveč riž.Različne vrste riža vsebujejo različne | P |
ajda v zrnju, ajdovo moka, ječmen in ješprenj, | pšenica | in pšenična moka ter pira in pirina moka.Na | P |
prepoznavanje alergenov (govedina, piščančje meso, soja, | pšenica, | mleko, jajca ...) in predpisovanje ustrezne hipoalergene | P |
primeru priskoči na pomoč ječmen, še bolj kot | pšenica | sloveče hladilno žito.Če je ričet bolj zimska | P |
različne marmelade iz mešanega sadja, moka (pira, | pšenica, | ajda in koruza), med (gozdni, cvetlični, kostanjev | P |
573 17 07 ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ Ponudba: | pšenica, | krompir, jagnjetina, slivovo žganje, različna | P |
izdelki iz sadja (grozdje, vino, sok), žita (pira, | pšenica, | rž, žito, ajda, proso, bela koruza) in izdelki | P |
ml) in filter kava (0,47 g/100 ml). Sladka | pšenica | Japonski raziskovalci poročajo o razvoju hibridne | P |
sladkorja v primerjavi z običajno pšenico. Sladka | pšenica | naj bi zmanjšala potrebo po dodajanju sladkorja | P |
pretežno maltoze in saharoze. Upajo, da bo sladka | pšenica | v nekaj letih komercialno dostopnejša, medtem | P |
jih zlato rumeno spečemo na maslu. Nakaljena | pšenica | z lešniki Pšenico katerekoli podvrste (v zadnjem | P |
za ljudi s krvno skupino 0 (str. 137-138): - | pšenica, | - koruza, | P |
koruza in izdelki iz teh žitaric, ne pa tudi | pšenica, | ki, nasprotno, povzroča utrujenost in depresijo | P |
polnozrnatim rižem ali ajdo. Nepredelana rž in | pšenica | sta težje prebavljivi. Majhni prigrizki za | P |
zmehčajo) 2 skodelici kaljenega žita (pira, | pšenica, | rž, kamut ‐ dva dneva kalitve) 2 pomaranči | P |
tako smo dobili svoj kozolec in je šla vanj | pšenica | in ajda in sem šel pod njega še sam ter se skril | P |
zimska solata, špinača, lahko pa le kakšno žito ‐ | pšenica | ali ječmen, ki ju spomladi podkopljemo kot rastline | P |
spomladi zagotovo censke spremembe. Koruza in | pšenica | sta naredili svoje.Februarja, ko bosta prišli | P |
povzpela s 109 evrov za tono na 152 evrov - | Pšenica | pomeni do 30 odstotkov proizvodne cene kruha | P |
draži, mislim, da bodo razumeli tudi to, da so | pšenica, | koruza, soja in druge komponente tudi borzni | P |
in kakav. Vendar zaradi drugih razlogov kot | pšenica | in koruza.Cene kave in kakava so se v zadnjem | P |
alternativnih virih energije. Žal sta tudi koruza in | pšenica, | ki sta naši osnovni surovini, postala alternativna | P |
prihodnjih desetletij. Pomembnim poljščinam, kot so | pšenica, | koruza in drugi, se cene v tujini povečujejo | P |
žitaric in drugih prehrambnih surovin (soja, | pšenica, | riž, bombaž). Mislim, da se morajo gospodinjstva | P |
40 odstotkov. Zato želje, da bi imela domača | pšenica, | ki gre v krmo za živali, še višje, netržne cene | P |
mleka Letošnja za več kot 60 odstotkov dražja | pšenica | bo že septembra zvišala cene kruha in vseh pekovskih | P |
ali v začetku avgusta. Letos je bila vročina, | pšenica | je prej zorela in zato smo pohiteli. Spremljali | P |
zaradi česar septembra napovedujete podražitve? | Pšenica | je na nabavni strani daleč na prvem mestu.Surovine | P |
odstotkov je embalaža. Tako kot se je podražila | pšenica, | se je tudi koruza.Tudi za proizvodnjo v Gorenjki | P |
Kje kupujete surovine? | Pšenica | in koruza sta madžarski, nekaj je tudi slovenske | P |
skokoviti rasti cen vhodnih surovin, kot so | pšenica, | koruza, soja ipd. Ameriška družba AGCO Corp | P |
ki je v prejšnjem tednu spet dobila zalet. | Pšenica | je na primer zrasla za petino, zato se ne gre | P |
položaju zaradi visokih subvencij. Zanje bo | pšenica | vedno prepoceni.Verjetno se jim zdi nepravično | P |
gričih, poraščenih z gozdom, pa ne more rasti | pšenica, | « je pripomnila Andreja Jelen in pojasnila, da | P |
Dve najnovejši je prepovedal svet Evrope. | Pšenica | roundup ready.Tako kot sojo in koruzo je to | P |
kot polovico živil, ki hranijo človeški rod. | pšenica | V zmernih predelih je najpomembnejši vir hrane | P |
se znašli krompir, korenje, pesa, solata in | pšenica, | medtem ko pri drugih vrednost ni bila prekoračena | P |
opuščene, kot so tatarska in navadna ajda, plevnata | pšenica | ‐ pira in buče.Na okoljskem področju je vključen | P |
v »omiki« prišli daleč naprej, vendar »kakor | pšenica | ni brez ljulike, tako tudi omika ni brez napak | P |
»Nemalokrat iz tovornih vagonov polzijo ven | pšenica, | koruza in druga krma.Potniki skozi okno tudi | P |
zadrževanje tekočine v telesu in hipoglikemija. Tudi | pšenica | in izdelki iz bele ali polnozrnate moke debelijo | P |
žita, ki vsebuje še več prehranskih vlaknin kot | pšenica. | Seveda pa nam bo hvaležno tudi telo, če se bomo | P |
polovica naj bodo različne polnovredne žitarice ( | pšenica, | pira, kamut, amarant, kvinoa, oves, rž, ajda | P |
jed z zeleno ali paradižnikovo solato. Kuhana | pšenica | Potrebujemo: 50‐100 g drobno sesekljanega svežeg | P |
in za kakšno uro postavimo v hladilnik, da se | pšenica | navzame čemaževe arome.Ponudimo kot hladno prilogo | P |
mleko. Dobri rastlinski viri so še kuhana cela | pšenica | ali sveže zmleta polnovredna moka iz nje, oves | P |
krožnikih, da ne uničimo vitamina C v njem. Kuhana | pšenica | Potrebujemo: 250 g pšenice (ali pire) v zrnu | P |
vsebuje sveže zmleto žitno zrnje, na primer | pšenica, | pira, ječmen in rž.Žita si pripravimo tako, | P |
grah, soja, leča) bodisi z žitaricami (kuhana | pšenica, | pira, kvinoja, oves, proso, ajda, polnovredne | P |
sesekljamo in jih vmešamo med solato. Kuhana | pšenica | z avokadom Potrebujemo: skodelico ekološko | P |
14 do 19 odstotkov beljakovin, medtem ko jih | pšenica | le od osem do štirinajst.Pirin kalček in spodnja | P |
večjimi hektarskimi donosi. Pira je plevnata | pšenica, | njeno zrno po žetvi ostane v plevi.Pleve varujejo | P |
konča na drugem koncu verige, kjer je v pesmici | pšenica. | Vpliv posrednega zavezništva je povsem napovedlj | P |
preostale vrste v verigi, ki so volk, mačka in | pšenica, | nebrzdano plenijo.Nimajo tudi nobenih zadržkov | P |
spleti. S pšenico se ne prehranjujejo le miši, | pšenica | je pomembna hrana tudi za ptice in žuželke. | P |
res bio ‐ bio bio?«, »Iz katerega mlina pa je | pšenica? | «,»Kje pa pasete vaše koze?« aktivno poizvedujejo | P |
so ostale, le da je naravne vrste zamenjala | pšenica. | A je med tema dvema vrstama pomembna razlika | P |
količine z dajatvami pridobljenih žit (rž, ječmen, | pšenica, | proso, soržica, pira, čičerika) so uporabljali | P |
bi ga objavili ta teden, predvidevata, da bo | pšenica, | ob upoštevanju inflacije, leta 2017 dražja še | P |
kakovostnega kruha. Kmetje radi govorijo, kako | pšenica | nima moči, da bi do konca napolnila svoje zrnje | P |
ranjen njegov prijatelj Vlado Knok, imenovan | Pšenica. | Zadnji je o napadalcu povedal le, da je bil zajeten | P |
lastnica pa ima za 50 evrov škode. Zgorela | pšenica | Moravske Toplice ‐ Zunaj naselja Tešanovci | P |
bistveno hujše, še zlasti, če bi se razsula vsa | pšenica. | Ali če bi se iz tovornjaka razlila olje in | P |
krompir je najboljši pečen, ne kuhan, tudi nova | pšenica | ni najboljša ... Idrijske žlikrofe kuhamo v osolje | P |
bi bil rakolov ob polni luni, ko je cvetela | pšenica. | Lovili so jih z ostmi, precepi, vršami, pastmi | P |
pšenice. Vsebuje veliko več proteinov kot navadna | pšenica, | zato je kot nalašč za vegetarijance.Je dober | P |
donosu že zgodaj prehiteli koruza, krompir in | pšenica, | tipični zavezniki današnjega razvitega sveta | P |
v načelu bolj zdrava kot koruza, krompir ali | pšenica, | ki jih pridelovalci na veliko gnojijo in škropijo | P |
je vse prej kakor običajen. V njem je namreč | pšenica | posejana kot okrasna rastlina na velikih urejenih | P |
denarja, da je naposled ugotovil, da je transgena | pšenica | časovna bomba: z njo je počasi, a zanesljivo | P |
ki so jih nekdaj poklanjali revežem, »da bi | pšenica | dobro rodila«.V Sv. Jakobu pa so okrasili na | P |
(leva okolica beseda(e) desna okolica kratice avtorjev kratice naslovov (vse oznake) št. povedi)
Nova poizvedba Pripombe Na vrh strani
Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU | Iskalnik: NEVA |