nova beseda iz Slovenije

pšenica (401-500)


piščali so zaplesali ter z nogami gnetli moko.      Pšenica      je najbolje uspevala v Mezopotamiji v Egiptu  G
ogljikovimi hidrati bogat obrok, se pravi.. Moka,      pšenica.      Tako, moka, pšenica, krompir, riž in podobno  G
Moka, pšenica. Tako, moka,      pšenica,      krompir, riž in podobno, zelo pozitivno deluje  G
material, tudi les. Seveda pa tudi hrana; vino,      pšenica,      med.Iz južnejših krajev, kamor so iz Slovenije  G
Letošnja zima je nenavadno topla, pravi Štih.      Pšenica      na njegovih poljih zaradi visokih temperatur  G
stanujeva, je bila takrat koruza in rasla je      pšenica.     Nekaj te lepote je še ostalo.   G
kopanje pozimi? Prekmurje Sahara in Kranjska Gora      pšenica      in koruza?Portorož kopanje pozno jeseni in zgodaj  G
besedo, kakšno je to žito resastega klasja? Je to      pšenica,      koruza?Je to oreh?   G
za 50 različnih beljakovin, ki jih vsebujejo      pšenica,      rž, ječmen in oves.Torej živila, kot so moka  G
državah v razvoju je prišlo že do te točke, da se      pšenica      gori zato, da se iz nje proizvaja biodizel in  G
divja uspeva v Sredozemlju, se imenuje avena.      Pšenica.     Ne, ne, Jošt, ampak zapomni si...   G
pšeničnih. Vsi pa vemo, da v današnjem času je      pšenica      v bistvu povsod.Kruh odpade, piškoti, vse take  G
nekim traktorjem. Po njivah je zelenela mlada      pšenica      in od nekod je zadišalo po gnoju. Romeo Horvat  P
ki vsebujejo gluten oziroma gliadin, kot so      pšenica,      rž, ječmen in oves, mleko, sir, smetana, kava  P
na glutene, saj jih vsebuje veliko manj kot      pšenica.     Oves tudi spodbuja jetra k večji produkciji HDL  P
se največkrat srečuje z alergijami na hrano (     pšenica,      jajca, mleko, čokolada), sledijo alergije na  P
besed: denimo čalapinke - palačinke, špenica -      pšenica,      makaroni - kamaroni ... - Težave pri oblikovanju  P
marelice, banane, grozdje, ječmen, fige, česen,      pšenica,      riž, koruza, fižol, limona, soja, leča, jajčevci  P
Ponudba: žita (ajda, pira, pirica, proso, oves,      pšenica)     , zelenjava (solata, paradižnik, zelje, čebula  P
moka, ješprenj), pira (moka, kosmiči, zrna),      pšenica      (moka), fižol (stročji, zrno), različna zelenjava  P
sadje in zelenjava, kis, moka in zrnje (pira,      pšenica,      ajda, proso, ječmen), kislo zelje in repa, jagnjeta  P
koleraba, bučnice in suho sadje, žita (pira,      pšenica,      ajda, oves, koruza, proso, ječmen).Meljemo pirino  P
kumarice, rdeča pesa v jabolčnem kisu, pira,      pšenica,      kislo zelje, kisla repa, vino. Posebnost: zelenjava  P
Ponudba: vse vrste govejega mesa, svinjsko meso,      pšenica.      Možnost nakupa: na domu (po predhodni najavi  P
, bučke, krompir, žita, moke, kaše, zdrobi (     pšenica,      pira), sadje(jabolka, slive, češnje, orehi)  P
ribezova, malinova, grozdna, nešpljeva), žita (     pšenica,      rž, pira), polnovredna moka iz pšenice, rži  P
Ponudba: stalno: krušna žita (pira, oves,      pšenica,      rž, ječmen), moka iz pire, rži in pšenice, otrobi  P
živilo, zato ima tam enak pomen kot pri nas      pšenica.     Za Japonce in Kitajce je kosilo popolno le, če  P
sladko sadje (kislo je dovoljeno) in integralna      pšenica.      Smiselno se je odpovedati tudi hrani in snovem  P
piramide. Osnovno škrobno živilo v Aziji ni      pšenica,      marveč riž.Različne vrste riža vsebujejo različne  P
ajda v zrnju, ajdovo moka, ječmen in ješprenj,      pšenica      in pšenična moka ter pira in pirina moka.Na  P
prepoznavanje alergenov (govedina, piščančje meso, soja,      pšenica,      mleko, jajca ...) in predpisovanje ustrezne hipoalergene  P
primeru priskoči na pomoč ječmen, še bolj kot      pšenica      sloveče hladilno žito.Če je ričet bolj zimska  P
različne marmelade iz mešanega sadja, moka (pira,      pšenica,      ajda in koruza), med (gozdni, cvetlični, kostanjev  P
573 17 07 ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ Ponudba:      pšenica,      krompir, jagnjetina, slivovo žganje, različna  P
izdelki iz sadja (grozdje, vino, sok), žita (pira,      pšenica,      rž, žito, ajda, proso, bela koruza) in izdelki  P
ml) in filter kava (0,47 g/100 ml). Sladka      pšenica      Japonski raziskovalci poročajo o razvoju hibridne  P
sladkorja v primerjavi z običajno pšenico. Sladka      pšenica      naj bi zmanjšala potrebo po dodajanju sladkorja  P
pretežno maltoze in saharoze. Upajo, da bo sladka      pšenica      v nekaj letih komercialno dostopnejša, medtem  P
jih zlato rumeno spečemo na maslu. Nakaljena      pšenica      z lešniki Pšenico katerekoli podvrste (v zadnjem  P
za ljudi s krvno skupino 0 (str. 137-138): -      pšenica,      - koruza,   P
koruza in izdelki iz teh žitaric, ne pa tudi      pšenica,      ki, nasprotno, povzroča utrujenost in depresijo  P
polnozrnatim rižem ali ajdo. Nepredelana rž in      pšenica      sta težje prebavljivi. Majhni prigrizki za  P
zmehčajo) 2 skodelici kaljenega žita (pira,      pšenica,      rž, kamut ‐ dva dneva kalitve) 2 pomaranči  P
tako smo dobili svoj kozolec in je šla vanj      pšenica      in ajda in sem šel pod njega še sam ter se skril  P
zimska solata, špinača, lahko pa le kakšno žito ‐      pšenica      ali ječmen, ki ju spomladi podkopljemo kot rastline  P
spomladi zagotovo censke spremembe. Koruza in      pšenica      sta naredili svoje.Februarja, ko bosta prišli  P
povzpela s 109 evrov za tono na 152 evrov -      Pšenica      pomeni do 30 odstotkov proizvodne cene kruha  P
draži, mislim, da bodo razumeli tudi to, da so      pšenica,      koruza, soja in druge komponente tudi borzni  P
in kakav. Vendar zaradi drugih razlogov kot      pšenica      in koruza.Cene kave in kakava so se v zadnjem  P
alternativnih virih energije. Žal sta tudi koruza in      pšenica,      ki sta naši osnovni surovini, postala alternativna  P
prihodnjih desetletij. Pomembnim poljščinam, kot so      pšenica,      koruza in drugi, se cene v tujini povečujejo  P
žitaric in drugih prehrambnih surovin (soja,      pšenica,      riž, bombaž). Mislim, da se morajo gospodinjstva  P
40 odstotkov. Zato želje, da bi imela domača      pšenica,      ki gre v krmo za živali, še višje, netržne cene  P
mleka Letošnja za več kot 60 odstotkov dražja      pšenica      bo že septembra zvišala cene kruha in vseh pekovskih  P
ali v začetku avgusta. Letos je bila vročina,      pšenica      je prej zorela in zato smo pohiteli. Spremljali  P
zaradi česar septembra napovedujete podražitve?      Pšenica      je na nabavni strani daleč na prvem mestu.Surovine  P
odstotkov je embalaža. Tako kot se je podražila      pšenica,      se je tudi koruza.Tudi za proizvodnjo v Gorenjki  P
Kje kupujete surovine?      Pšenica      in koruza sta madžarski, nekaj je tudi slovenske  P
skokoviti rasti cen vhodnih surovin, kot so      pšenica,      koruza, soja ipd. Ameriška družba AGCO Corp  P
ki je v prejšnjem tednu spet dobila zalet.      Pšenica      je na primer zrasla za petino, zato se ne gre  P
položaju zaradi visokih subvencij. Zanje bo      pšenica      vedno prepoceni.Verjetno se jim zdi nepravično  P
gričih, poraščenih z gozdom, pa ne more rasti      pšenica,     « je pripomnila Andreja Jelen in pojasnila, da  P
Dve najnovejši je prepovedal svet Evrope.      Pšenica      roundup ready.Tako kot sojo in koruzo je to  P
kot polovico živil, ki hranijo človeški rod.      pšenica      V zmernih predelih je najpomembnejši vir hrane  P
se znašli krompir, korenje, pesa, solata in      pšenica,      medtem ko pri drugih vrednost ni bila prekoračena  P
opuščene, kot so tatarska in navadna ajda, plevnata      pšenica      ‐ pira in buče.Na okoljskem področju je vključen  P
v »omiki« prišli daleč naprej, vendar »kakor      pšenica      ni brez ljulike, tako tudi omika ni brez napak  P
»Nemalokrat iz tovornih vagonov polzijo ven      pšenica,      koruza in druga krma.Potniki skozi okno tudi  P
zadrževanje tekočine v telesu in hipoglikemija. Tudi      pšenica      in izdelki iz bele ali polnozrnate moke debelijo  P
žita, ki vsebuje še več prehranskih vlaknin kot      pšenica.     Seveda pa nam bo hvaležno tudi telo, če se bomo  P
polovica naj bodo različne polnovredne žitarice (     pšenica,      pira, kamut, amarant, kvinoa, oves, rž, ajda  P
jed z zeleno ali paradižnikovo solato. Kuhana      pšenica      Potrebujemo: 50‐100 g drobno sesekljanega svežeg  P
in za kakšno uro postavimo v hladilnik, da se      pšenica      navzame čemaževe arome.Ponudimo kot hladno prilogo  P
mleko. Dobri rastlinski viri so še kuhana cela      pšenica      ali sveže zmleta polnovredna moka iz nje, oves  P
krožnikih, da ne uničimo vitamina C v njem. Kuhana      pšenica      Potrebujemo: 250 g pšenice (ali pire) v zrnu  P
vsebuje sveže zmleto žitno zrnje, na primer      pšenica,      pira, ječmen in rž.Žita si pripravimo tako,  P
grah, soja, leča) bodisi z žitaricami (kuhana      pšenica,      pira, kvinoja, oves, proso, ajda, polnovredne  P
sesekljamo in jih vmešamo med solato. Kuhana      pšenica      z avokadom Potrebujemo: skodelico ekološko  P
14 do 19 odstotkov beljakovin, medtem ko jih      pšenica      le od osem do štirinajst.Pirin kalček in spodnja  P
večjimi hektarskimi donosi. Pira je plevnata      pšenica,      njeno zrno po žetvi ostane v plevi.Pleve varujejo  P
konča na drugem koncu verige, kjer je v pesmici      pšenica.      Vpliv posrednega zavezništva je povsem napovedlj  P
preostale vrste v verigi, ki so volk, mačka in      pšenica,      nebrzdano plenijo.Nimajo tudi nobenih zadržkov  P
spleti. S pšenico se ne prehranjujejo le miši,      pšenica      je pomembna hrana tudi za ptice in žuželke.  P
res bio ‐ bio bio?«, »Iz katerega mlina pa je      pšenica?     «,»Kje pa pasete vaše koze?« aktivno poizvedujejo  P
so ostale, le da je naravne vrste zamenjala      pšenica.     A je med tema dvema vrstama pomembna razlika  P
količine z dajatvami pridobljenih žit (rž, ječmen,      pšenica,      proso, soržica, pira, čičerika) so uporabljali  P
bi ga objavili ta teden, predvidevata, da bo      pšenica,      ob upoštevanju inflacije, leta 2017 dražja še  P
kakovostnega kruha. Kmetje radi govorijo, kako      pšenica      nima moči, da bi do konca napolnila svoje zrnje  P
ranjen njegov prijatelj Vlado Knok, imenovan      Pšenica.     Zadnji je o napadalcu povedal le, da je bil zajeten  P
lastnica pa ima za 50 evrov škode. Zgorela      pšenica      Moravske Toplice ‐ Zunaj naselja Tešanovci  P
bistveno hujše, še zlasti, če bi se razsula vsa      pšenica.      Ali če bi se iz tovornjaka razlila olje in  P
krompir je najboljši pečen, ne kuhan, tudi nova      pšenica      ni najboljša ... Idrijske žlikrofe kuhamo v osolje  P
bi bil rakolov ob polni luni, ko je cvetela      pšenica.     Lovili so jih z ostmi, precepi, vršami, pastmi  P
pšenice. Vsebuje veliko več proteinov kot navadna      pšenica,      zato je kot nalašč za vegetarijance.Je dober  P
donosu že zgodaj prehiteli koruza, krompir in      pšenica,      tipični zavezniki današnjega razvitega sveta  P
v načelu bolj zdrava kot koruza, krompir ali      pšenica,      ki jih pridelovalci na veliko gnojijo in škropijo  P
je vse prej kakor običajen. V njem je namreč      pšenica      posejana kot okrasna rastlina na velikih urejenih  P
denarja, da je naposled ugotovil, da je transgena      pšenica      časovna bomba: z njo je počasi, a zanesljivo  P
ki so jih nekdaj poklanjali revežem, »da bi      pšenica      dobro rodila«.V Sv. Jakobu pa so okrasili na  P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)

◁ ◀  1 101 201 301 401 501 ▶ ▷



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA