nova beseda iz Slovenije

hrustljavo (101-152)


Slast in strast      Hrustljavo      pečen piščanec po kitajsko Hitro pripravljena  P
in temno zapečejo. Pečena bedra morajo imeti      hrustljavo      kožo. 4 Potresemo jih s čilijem, mlado čebulo  P
posamezno pomočimo v testo in v vrelem olju      hrustljavo      ocvremo.Postrežemo jih s pomako.   P
sveže nastrgan parmezan ali nadrobljeno skuto,      hrustljavo      ocvrte koruzne tortilje, narezane na trikotnike  P
ter jih med mešanjem na srednje močni vročini      hrustljavo      in rjavo prepražimo.Odstavimo s štedilnika.  P
malce bolj zapečenega zrezka, takšnega z lepo      hrustljavo      skorjico.Mnenja o tem, kako zdravo je jesti  P
Segrejemo olje. Na njem      hrustljavo      opražimo slanino, ki jo potem poberemo iz olja  P
bodo otrokom resnično v slast. Narastek s      hrustljavo      zelenjavo Vse mamice se preveč obremenjujejo  P
pečemo z vseh strani 15 minut, da postane meso      hrustljavo,      vendar znotraj še rožnato. Nabodala naložimo  P
pripravljajo prigrizke: piškote, marmornati biskvit in      hrustljavo      pečeno rjavo testo s sezamom. Podariva jim sladkor  P
Zemona. Postregli so sladoled iz nanoškega sira,      hrustljavo      polento, sušen vipavski pršut in v dim ujet  P
preseneti z domačim kruhom in posebnimi ocvirki s      hrustljavo      zapečeno kožo. Čez vse se kajpak prileže še  P
slanino, morda s kakšnim drugim dodatkom ali le      hrustljavo      zapečenega na svinjski masti se ga je snedlo  P
vinu postregli z znamenito hišno specialiteto:      hrustljavo      zapečenim odojkom in oženjenimi dödöli.Saj veste  P
Čakajoč poletje Iščemo      hrustljavo      solatko, morda pest rukole ali motovilca, potem  P
Najprej trgovina ali pač tržnica. Iščete      hrustljavo      solatko, morda pest rukole ali motovilca, potem  P
postavite v hladilnik, da bo hrustanje še bolj      hrustljavo.     Preliv!   P
preljubi čas in razmislite, v kaj bi tunkali tako      hrustljavo      stvar, kot je vaša pečenica.Preizkusil sem gorčico  P
izvornega francoskega imena moufflet. Po vrhu je      hrustljavo      zapečen, sredica pa se topi v ustih kot maslo  P
v pečico za toliko časa, da se robovi lepinj      hrustljavo      zapečejo, sir pa raztopi.Odlična priloga je  P
Dobro kislo zelje ima svež in prijeten vonj,      hrustljavo      je in ravno prav kislo.Z okusom po hrenu ali  P
pekač in ga postavimo na ognjevarno površino.      Hrustljavo      zelenjavo enakomerno posujemo s piščančki in  P
kuhanih. - Ob tako božanski pašti bomo pogrešali      hrustljavo      solato.Kakršno koli, po želji.   P
in kislo smetano na koncu, seveda vse skupaj      hrustljavo      zapečeno!Kako ne bi imela veščine, če pa imam  P
in še kje. Organizatorji so menili, da velja      hrustljavo      pečene postrvi zaliti tudi z bizeljčanom.Je  P
mozzarella bufala s pršutom na žaru, fuži z beluši in      hrustljavo      panceto, žrebičkova tagliata z mladim sirom  P
Pečenih! Njegovi      hrustljavo      zapečeni odojki s prilogo so postali svojevrsten  P
Pražské Selàtko, praški pujsek, je enkratno ime za      hrustljavo      zapečenega odojka, ki ga v restavraciji v Pragi  P
poskrbelo, da bo meso znotraj še rožnato, zunaj pa      hrustljavo      rjavo.Minuta z ene in minutka z druge, da steaka  P
recimo rukola za podlago. Čez plevel zložite      hrustljavo      zapečen krompirček, ga dekorirajte s papriko  P
sir ne priteče iz paprike, preden ta naredi      hrustljavo      skorjico.Zadevo nujno servirajte z limono, zraven  P
hrustal! Na krožniku mu v družbo postavite      hrustljavo      ribico in kakšno limono.Zmaga!   P
roke, na debele palčke, ocvrte v svežem olju,      hrustljavo      in sočno.Skrivnost je morda v preprostosti.  P
neobičajno ime: potanca. To je ajdova pogača s      hrustljavo      zapečeno skorjo, ki jo je gospodinja spekla  P
V ponvi raztopite maslo in jih z obeh strani      hrustljavo      zapecite.Postavite na mizo, jih ozmerjajte s  P
minute, dokler ne se ne obarva zlato rjavo in je      hrustljavo      zapečena. Položite jih na papirnato kuhinjsko  P
Postrezite še s kozarcem vina in svežim kruhom s      hrustljavo      skorjo. LEPOTA   P
krožnikih. Kruh zrežemo na kocke, ga na malo masla      hrustljavo      popečemo in še vročega potresemo po motovilcu  P
če bi to želeli. Nato postrv na vročem olju      hrustljavo      zapečeno na obeh straneh.Ko je pečena, ji dodamo  P
Tako dobimo okusno omako in jo pokapljamo po      hrustljavo      ocvrtem ribjem fileju.Postrvi ponudimo s kozarcem  P
znova in znova obračamo, da se z vseh strani      hrustljavo      zapečejo.Praženec začinimo z muškatom.   P
svežih artičok in suhih paradižnikov, nanjo pa      hrustljavo      zapečen bakalar v spremljavi pesta iz čemaža  P
ga zrezali na trakove, solili in na malo olja      hrustljavo      zapekli. Grah s hrenovko   P
na polovico prerezane rezine slanine, da se      hrustljavo      zapečejo.Odcedimo jih na papirnatem prtiču,  P
kruhovega narastka, ki odleže za samostojno jed, do      hrustljavo      zapečenega češnjevega zavitka, kakršnega so  P
Potresemo s sesekljanim peteršiljem in ponudimo s      hrustljavo      svežim kruhom. Nasvet: Solatni preliv   P
minut, se kvašeno testo nekoliko dvigne, postane      hrustljavo      in zlato zarumeni.Nato krpice preložimo na vpojni  P
in cvremo narezane bučke po porcijah, da se      hrustljavo      zapečejo.Poberemo jih s penovko in odcedimo  P
rešetki jih pečemo od 50 do 60 minut, da je testo      hrustljavo      in zlato rjavo ter da na stikih nekoliko poči  P
brez obilne gosje pečenke, drugim zadostuje      hrustljavo      zapečen košček race, z manj kuharskega truda  P
vode in soli ter pečemo še 10 minut, da dobi      hrustljavo      rjavo skorjico.Pečeno gos preložimo na pladenj  P
sočnih kock in kroglic prvorazredne govedine,      hrustljavo      zapečene piške ali zajetnih rezin gobic, glaziranih  P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)

◁ ◀  1 101



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA