nova beseda iz Slovenije
pojavi bolečina, nato pa čezenj nanesemo med in | cimet. | Med s cimetom lahko tudi pojemo, če imamo maščobo | P |
pomarančevec, žajbelj, žafran, muškatni cvet, ingver, | cimet, | nageljnove žbice, zdravilno špajko, oman, pirnico | P |
ugodno vplivajo na počutje (ingver, poprova meta, | cimet, | muškatni orešček, zdravilna špajka), kar deloma | P |
trebušni slinavki, ki proizvaja inzulin. Tudi | cimet | pomaga pri lažji obliki sladkorne bolezni. | P |
Povsod, kjer so se pojavile mravlje, posipajte | cimet, | in to nekajkrat ponovite.Zagotovo se jih boste | P |
mehkoba, usnje, čokolada, črni ribez, poper, | cimet | in nageljnove žbice...V okusu in izjemno dolgem | P |
prodajajo svoje tradicionalne blago, začimbe kumino, | cimet, | kari in nageljnove žbice, sudanski in afganistanski | P |
viski, šampanjec, v teh prazničnih dneh doda | cimet | in začinjene buče. Izdelke belgijskega mojstra | P |
jedem dodajati tople začimbe, kot so ingver, | cimet, | kumina, kurkuma, šetraj, majaron, lovor in muškatni | P |
odganjajo citronela, cedra, verbena, sivka, bor, | cimet, | rožmarin, bazilika, piment, česen, poprova meta | P |
rum, limonino lupino, vaniljev sladkor, mleti | cimet, | pehtran, 400 g svežih češenj (ali iz kompota | P |
skuto, rum, vaniljev sladkor, limonino lupinico, | cimet | in pehtran. Beljake s kristalnim sladkorjem | P |
omako: zrel mango, maraskino, sladkor v prahu, | cimet | in jedilni škrob. Priprava : Rumenjake in polovi | P |
smetane, 9 dag margarine, 4 do 5 jajc, sladkor, | cimet, | rum, rozine, vaniljev sladkor, maslo; za preliv | P |
skledo in ji dodamo raztopljeno margarino, rum, | cimet, | jajca, sladkor, vaniljev sladkor in kislo smetano | P |
sadno omako ali pa samo sladkor v prahu in mleti | cimet. | Koruzni mafini s škampovimi repki | P |
posveti. Dodamo lešnike (mandlje), limono in | cimet, | da dobimo malo lepljivo, vendar približno čvrsto | P |
Prehrana, odsev nas samih Ingver, kardamom in | cimet | izženejo mraz iz telesa Po raziskavah je vzrok | P |
pšenični zdrob in mleko. Med mešanjem dodamo še | cimet | in sirup.Sadno juho med mešanjem kuhamo še tri | P |
narežemo na tanke ploščice. Zmešamo sladkor in | cimet. | Olje dobro segrejemo, a se ne sme kaditi. | P |
minutah. Ko se nekoliko ohladijo, jim dodamo | cimet | in jih pretlačimo z vilicami ali jih s paličnim | P |
breskvi, 2 banani, ribez, 2 žlici medu, mleti | cimet, | 4 žlice ruma, 2 dag masla in 2 limoni. Priprava | P |
poprom, sladkorjem, dodamo lovorov list, kari in | cimet | ter prilijemo jušno osnovo.Kuhamo 20 minut. | P |
skodelice vrele vode in 4 limonine krhlje. Čaj, | cimet, | ingver in sladkor poparimo z vrelo vodo, pokrijemo | P |
lahko tudi začimbe, še posebno vanilja, muškat, | cimet, | žafran, kapra in kajenski poper. Vztrajnost | P |
toplih začimb, denimo ingver, kardamom, klinčke, | cimet, | kari, baziliko, hren,« našteva Petar Papuga | P |
vročem dnevu; metina omaka; sveže nacepljen les; | cimet; | zrela jabolka; pravkar odprt zavitek čaja; pravkar | P |
gladko zmeljemo v mešalniku. Dodamo limonin sok, | cimet | in javorjev sirup in čežano znova penasto razmešamo | P |
ohladi, ga stresemo v skledo. Vmešamo jogurt, | cimet | in olupljene krhlje pomela. Džem | P |
in želirni sladkor zavremo. Vmešamo žbice in | cimet | in maso takoj vlijemo v pripravljene kozarce | P |
vaniljevega sladkorja, od 4 do 6 žlic brusnic, rum in | cimet. | Priprava: Kostanj skuhamo do mehkega in ga | P |
prahu, vaniljev sladkor, malo ruma po okusu in | cimet | v prahu.Kostanjevo maso postavimo za nekaj časa | P |
vzbujajo željo po ljubljenju. Enako velja za | cimet, | ki ogreje organizem, vaniljo, ki pričara občutek | P |
odkapljajo. V skledi zmešamo moko, ovsene kosmiče, | cimet, | pecilni prašek, sodo bikarbono in ščepec soli | P |
nadev. Nastrganim jabolkom dodamo sladkor in | cimet | ter jih nekoliko ožamemo.Okrogel model za pite | P |
pripravljeno sadje stresemo v mešalnik, dodamo | cimet | in vaniljin stržen ter ga penasto razmešamo | P |
primešale tudi kašo, prepraženo čebulo, zaseko, | cimet | in drobnjak.Pri nas, na Koroškem, pa za krape | P |
Moko, ki smo ji primešali pecilni prašek in | cimet, | presejemo v skledo za mešanje.Dodamo surovo | P |
10 dag rozin, sesekljana limonina lupinica, | cimet, | nekaj klinčkov, 10 dag sladkorja, dcl ruma | P |
prismodijo. Kuhanim dodamo med, limonin sok, | cimet | in orehe.Pečico vključimo na 180 stopinj. | P |
ko je dobro zapečeno, še paradižnikov pire, | cimet, | prepražene bučne semenke, mandlje, sadeže in | P |
fižol) prepražimo na maslu, dodamo sladkor, | cimet | in vaniljevo esenco ter pražimo na šibkem ognju | P |
sladkorja, 10 rumenjakov, 1 skodelica vode, | cimet. | Na ogenj postavimo posodo z vodo, in ko je | P |
zmešamo. Nato zmešamo še moko, pecilni prašek, | cimet | in sol in žlico po žlico dodajamo v bananino | P |
videla zadnjikrat. Ko sem spravljala v kovček | cimet | in venček paprik in čilijev, je ležal na postelji | P |
zmanjšamo temperaturo in damo v vodo kavo, sladkor, | cimet, | nageljnove žbice in pomarančno lupinico.Rahlo | P |
sladimo s sladom ali medom ter mu dodamo rozine in | cimet. | Slane štruklje lahko pripravimo s pehtranom | P |
mase, ki ji lahko za izboljšanje okusa dodamo | cimet, | ingver, poper in druge začimbe po svoji izbiri | P |
kakava v prahu, enoto rjavega sladkorja, mleti | cimet, | vaniljo in ščepec soli dobro premešamo.Zavremo | P |
ki jih muči prezgodnji izliv. Podobno kot | cimet | tudi klinčki pomagajo nadzorovati raven krvnega | P |
zmešamo moko, oves, sladkor, pecilni prašek, sodo, | cimet | ali mešanico začimb in sol.Dodamo zmes s kosmiči | P |
arome povečuje spolno slo, zlasti pri moških. | Cimet | znižuje povišan krvni pritisk, janež pa učinkovito | P |
potresle z narezanimi jabolki, posladkale in dodale | cimet. | Pekel se je hkrati s preostalimi hlebci. | P |
»Barva je bakrena. Na nosu kava, čokolada, | cimet, | lešniki, mocca.V ustih še živo. | P |
aroma predvsem. Suhe slive, krhlji jabolk, | cimet, | čokolada, kava.V ustih se aroma ponovi in vino | P |
kisle smetane, 5 jajc, 6 vaniljinih sladkorjev, | cimet, | sol. Makov nadev pripravimo iz maka, 10 dekagram | P |
dekagramov sladkorja, dva vaniljina sladkorja in | cimet. | Za smetanov legir (s tem prelivamo suhe sestavin | P |
ki bo univerzalno oblekla sadje, je zagotovo | cimet, | če pa ste drznejši, se lotite še ingverja. | P |
drugačni: rozine, koščki suhih fig, marelic, | cimet, | tudi ingver. Nadomestek kvasa, posebno če je | P |
uporabljali ječmenov slad, za izboljšanje okusa pa | cimet, | dateljne in med.« Pijača boginje Ceres | P |
mandlje, limonov sok in nastrgano lupinico, rum in | cimet. | Dobro premešamo in pretresemo nadev na testeno | P |
stresemo v skledo. Dodamo sladkor, limonov sok, | cimet | in rozine, namočene v rum.Drobtine prepražimo | P |
za pest lešnikov in začimbe (ingver v prahu, | cimet) | .Lešnike na hitro popražimo v ponvi brez dodajanja | P |
oranžne buče, prav toliko polnovredne moke, | cimet, | olivno olje, žlica masla, rumenjak, poljubni | P |
povežejo. Ko se nadev nekoliko ohladi, dodamo med, | cimet | in vaniljev sladkor.Zdaj začnemo peči palačinke | P |
medu, štiri cela jajca, 25 dekagramov masla, | cimet, | mlete klinčke, lupino limone in pomaranče ter | P |
surovega masla in medu (kar prevrejo), dodajo pa | cimet, | klinčke in neizogibno žganje. Goršetov spomenik | P |
veselim decembrskim dnem, je pa tudi res, da je | cimet | ena tistih začimb, ki telo pogreje, zato ga | P |
kar do 50-krat več kot v topli polovici leta | Cimet | ljudje poznajo že tisočletja in spada tako rekoč | P |
Vietnamu, Braziliji in Egiptu. Od kod se | cimet | vzame? Začimba je pridobljena iz lubja cimetovca | P |
In zakaj je to pravzaprav pomembno? | Cimet | naravno vsebuje kumarin ‐ aromatično snov, navzočo | P |
narezan drobnjak. Dodamo še kokosovo moko in | cimet | ter začinimo s poprom in soljo. Zdaj pripravimo | P |
sestavine: moko, sladkor, pecilni prašek in | cimet. | V manjši posodi enako storimo z mlekom, jajci | P |
plodov (janež, koriander, kumina), skorje ( | cimet) | , lesa (sandalovina, cedra), korenin (angelika | P |
dodajajo pa se različni okusi, kot so vanilja, | cimet | in klinčki, pri čemer uporabijo vaniljo skoraj | P |
ingver in sol. Če pa ste sladkosnedni, vmešajte | cimet, | ingver in sladkorni trst. Ingverjeva voda | P |
2 vaniljeva sladkorja | cimet | limonina lupina | P |
120 g kristalnega sladkorja mleti | cimet | Jabolka olupimo, naribamo na tanke rezance | P |
na tanke rezance, dodamo kristalni sladkor in | cimet | ter vse skupaj rahlo pomešamo. SMETANOV POLIV | P |
za prhanje Jojoba Pearls, z geloma za mehki ( | Cimet) | ali trdi (Cekropija) celulit, z masažnimi hlačnimi | P |
kisle smetane + 1 jajce + dve žlici sladkorja + | cimet | Priprava: | P |
f 80 g poparjenega pšeničnega zdroba f | cimet | Preliv: | P |
mleko. Dodamo sladkor, jajca, vaniljin sladkor, | cimet | in naribano limonino lupinico.Dobro razžvrkljamo | P |
okusu). Med sladkor lahko zamešamo tudi mleti | cimet. | Zavitek zvijemo in pečemo kot zavitek s češnjami | P |
skuhamo in odcedimo. Jajci, skuto, sladkor in | cimet | dobro premešamo, dodamo rozine, naribani hruški | P |
Glede na vrsto sadja dodajam rum, limonin sok, | cimet, | nageljnove žbice, ingver.Rum dodam že na začetku | P |
Zmešamo 50 g ovsene moke, 2 beljaka, 6 žlic vode, | cimet | in 1 žlico praška za beljakovinski napitek. | P |
poper | cimet | Priprava: na drobno narezan kruh prelijemo | P |
‐ iz lubja hrasta in "tahibo", limonin sok, | cimet, | izvleček iz grenivkinih pečk, surovo namočeno | P |
drobtin, nekaj žlic masla, sladkor, olje in | cimet. | Ne prezrele fige olupimo in zrežemo na koščke | P |
koščke. Dodamo mandeljne, drobtine, sladkor in | cimet | po okusu, lahko tudi kakšno žlico ruma, in dobro | P |
gladko razmešamo skuto, preostali sladkor, | cimet, | nageljnove žbice, limonin sok in lupinico ter | P |
Razpustimo maslo. Zmešamo sladkor in | cimet. | Testo na dnu modela premažemo z marmelado. | P |
poskusite z začimbami, kakršne so ingver, rožmarin, | cimet | in majaron, z limonado brez sladkorja itn. | P |
biskvitni kolač, 3 jabolka, žlico masla, sladkor in | cimet. | Kolač razrežemo na kose. | P |
30 g masla + lupina 1 limone + 50 g pinjol + | cimet | + vaniljeva krema: + 3 dl mleka + 150 g sladkorja | P |
popražili drobtinice. Lahko jim dodamo tudi | cimet | ali vaniljin sladkor. LEPOTA | P |
Skuta z grozdjem: 125 g posnete skute dodajte | cimet | in sladilo. 100 g grozdja zmečkajte in vmešajte | P |
pomarančnim sokom in brusnicami. Dodajte med, | cimet | in limonin sok.Napitek postrezite v steklenem | P |
dodamo sesekljane mandlje in sesekljano čokolado, | cimet | ter vaniljin sladkor.Zamesimo v gladko, precej | P |
(leva okolica beseda(e) desna okolica kratice avtorjev kratice naslovov (vse oznake) št. povedi)
Nova poizvedba Pripombe Na vrh strani
Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU | Iskalnik: NEVA |