nova beseda iz Slovenije

cimet (85-184)


pojavi bolečina, nato pa čezenj nanesemo med in      cimet.     Med s cimetom lahko tudi pojemo, če imamo maščobo  P
pomarančevec, žajbelj, žafran, muškatni cvet, ingver,      cimet,      nageljnove žbice, zdravilno špajko, oman, pirnico  P
ugodno vplivajo na počutje (ingver, poprova meta,      cimet,      muškatni orešček, zdravilna špajka), kar deloma  P
trebušni slinavki, ki proizvaja inzulin. Tudi      cimet      pomaga pri lažji obliki sladkorne bolezni.   P
Povsod, kjer so se pojavile mravlje, posipajte      cimet,      in to nekajkrat ponovite.Zagotovo se jih boste  P
mehkoba, usnje, čokolada, črni ribez, poper,      cimet      in nageljnove žbice...V okusu in izjemno dolgem  P
prodajajo svoje tradicionalne blago, začimbe kumino,      cimet,      kari in nageljnove žbice, sudanski in afganistanski  P
viski, šampanjec, v teh prazničnih dneh doda      cimet      in začinjene buče. Izdelke belgijskega mojstra  P
jedem dodajati tople začimbe, kot so ingver,      cimet,      kumina, kurkuma, šetraj, majaron, lovor in muškatni  P
odganjajo citronela, cedra, verbena, sivka, bor,      cimet,      rožmarin, bazilika, piment, česen, poprova meta  P
rum, limonino lupino, vaniljev sladkor, mleti      cimet,      pehtran, 400 g svežih češenj (ali iz kompota  P
skuto, rum, vaniljev sladkor, limonino lupinico,      cimet      in pehtran. Beljake s kristalnim sladkorjem  P
omako: zrel mango, maraskino, sladkor v prahu,      cimet      in jedilni škrob. Priprava : Rumenjake in polovi  P
smetane, 9 dag margarine, 4 do 5 jajc, sladkor,      cimet,      rum, rozine, vaniljev sladkor, maslo; za preliv  P
skledo in ji dodamo raztopljeno margarino, rum,      cimet,      jajca, sladkor, vaniljev sladkor in kislo smetano  P
sadno omako ali pa samo sladkor v prahu in mleti      cimet.      Koruzni mafini s škampovimi repki   P
posveti. Dodamo lešnike (mandlje), limono in      cimet,      da dobimo malo lepljivo, vendar približno čvrsto  P
Prehrana, odsev nas samih Ingver, kardamom in      cimet      izženejo mraz iz telesa Po raziskavah je vzrok  P
pšenični zdrob in mleko. Med mešanjem dodamo še      cimet      in sirup.Sadno juho med mešanjem kuhamo še tri  P
narežemo na tanke ploščice. Zmešamo sladkor in      cimet.     Olje dobro segrejemo, a se ne sme kaditi.   P
minutah. Ko se nekoliko ohladijo, jim dodamo      cimet      in jih pretlačimo z vilicami ali jih s paličnim  P
breskvi, 2 banani, ribez, 2 žlici medu, mleti      cimet,      4 žlice ruma, 2 dag masla in 2 limoni. Priprava  P
poprom, sladkorjem, dodamo lovorov list, kari in      cimet      ter prilijemo jušno osnovo.Kuhamo 20 minut.  P
skodelice vrele vode in 4 limonine krhlje. Čaj,      cimet,      ingver in sladkor poparimo z vrelo vodo, pokrijemo  P
lahko tudi začimbe, še posebno vanilja, muškat,      cimet,      žafran, kapra in kajenski poper. Vztrajnost  P
toplih začimb, denimo ingver, kardamom, klinčke,      cimet,      kari, baziliko, hren,« našteva Petar Papuga  P
vročem dnevu; metina omaka; sveže nacepljen les;      cimet;      zrela jabolka; pravkar odprt zavitek čaja; pravkar  P
gladko zmeljemo v mešalniku. Dodamo limonin sok,      cimet      in javorjev sirup in čežano znova penasto razmešamo  P
ohladi, ga stresemo v skledo. Vmešamo jogurt,      cimet      in olupljene krhlje pomela. Džem   P
in želirni sladkor zavremo. Vmešamo žbice in      cimet      in maso takoj vlijemo v pripravljene kozarce  P
vaniljevega sladkorja, od 4 do 6 žlic brusnic, rum in      cimet.      Priprava: Kostanj skuhamo do mehkega in ga  P
prahu, vaniljev sladkor, malo ruma po okusu in      cimet      v prahu.Kostanjevo maso postavimo za nekaj časa  P
vzbujajo željo po ljubljenju. Enako velja za      cimet,      ki ogreje organizem, vaniljo, ki pričara občutek  P
odkapljajo. V skledi zmešamo moko, ovsene kosmiče,      cimet,      pecilni prašek, sodo bikarbono in ščepec soli  P
nadev. Nastrganim jabolkom dodamo sladkor in      cimet      ter jih nekoliko ožamemo.Okrogel model za pite  P
pripravljeno sadje stresemo v mešalnik, dodamo      cimet      in vaniljin stržen ter ga penasto razmešamo  P
primešale tudi kašo, prepraženo čebulo, zaseko,      cimet      in drobnjak.Pri nas, na Koroškem, pa za krape  P
Moko, ki smo ji primešali pecilni prašek in      cimet,      presejemo v skledo za mešanje.Dodamo surovo  P
10 dag rozin, sesekljana limonina lupinica,      cimet,      nekaj klinčkov, 10 dag sladkorja, dcl ruma  P
prismodijo. Kuhanim dodamo med, limonin sok,      cimet      in orehe.Pečico vključimo na 180 stopinj.  P
ko je dobro zapečeno, še paradižnikov pire,      cimet,      prepražene bučne semenke, mandlje, sadeže in  P
fižol) prepražimo na maslu, dodamo sladkor,      cimet      in vaniljevo esenco ter pražimo na šibkem ognju  P
sladkorja, 10 rumenjakov, 1 skodelica vode,      cimet.      Na ogenj postavimo posodo z vodo, in ko je  P
zmešamo. Nato zmešamo še moko, pecilni prašek,      cimet      in sol in žlico po žlico dodajamo v bananino  P
videla zadnjikrat. Ko sem spravljala v kovček      cimet      in venček paprik in čilijev, je ležal na postelji  P
zmanjšamo temperaturo in damo v vodo kavo, sladkor,      cimet,      nageljnove žbice in pomarančno lupinico.Rahlo  P
sladimo s sladom ali medom ter mu dodamo rozine in      cimet.      Slane štruklje lahko pripravimo s pehtranom  P
mase, ki ji lahko za izboljšanje okusa dodamo      cimet,      ingver, poper in druge začimbe po svoji izbiri  P
kakava v prahu, enoto rjavega sladkorja, mleti      cimet,      vaniljo in ščepec soli dobro premešamo.Zavremo  P
ki jih muči prezgodnji izliv. Podobno kot      cimet      tudi klinčki pomagajo nadzorovati raven krvnega  P
zmešamo moko, oves, sladkor, pecilni prašek, sodo,      cimet      ali mešanico začimb in sol.Dodamo zmes s kosmiči  P
arome povečuje spolno slo, zlasti pri moških.      Cimet      znižuje povišan krvni pritisk, janež pa učinkovito  P
potresle z narezanimi jabolki, posladkale in dodale      cimet.     Pekel se je hkrati s preostalimi hlebci.  P
»Barva je bakrena. Na nosu kava, čokolada,      cimet,      lešniki, mocca.V ustih še živo.  P
aroma predvsem. Suhe slive, krhlji jabolk,      cimet,      čokolada, kava.V ustih se aroma ponovi in vino  P
kisle smetane, 5 jajc, 6 vaniljinih sladkorjev,      cimet,      sol. Makov nadev pripravimo iz maka, 10 dekagram  P
dekagramov sladkorja, dva vaniljina sladkorja in      cimet.      Za smetanov legir (s tem prelivamo suhe sestavin  P
ki bo univerzalno oblekla sadje, je zagotovo      cimet,      če pa ste drznejši, se lotite še ingverja.   P
drugačni: rozine, koščki suhih fig, marelic,      cimet,      tudi ingver. Nadomestek kvasa, posebno če je  P
uporabljali ječmenov slad, za izboljšanje okusa pa      cimet,      dateljne in med.« Pijača boginje Ceres   P
mandlje, limonov sok in nastrgano lupinico, rum in      cimet.     Dobro premešamo in pretresemo nadev na testeno  P
stresemo v skledo. Dodamo sladkor, limonov sok,      cimet      in rozine, namočene v rum.Drobtine prepražimo  P
za pest lešnikov in začimbe (ingver v prahu,      cimet)     .Lešnike na hitro popražimo v ponvi brez dodajanja  P
oranžne buče, prav toliko polnovredne moke,      cimet,      olivno olje, žlica masla, rumenjak, poljubni  P
povežejo. Ko se nadev nekoliko ohladi, dodamo med,      cimet      in vaniljev sladkor.Zdaj začnemo peči palačinke  P
medu, štiri cela jajca, 25 dekagramov masla,      cimet,      mlete klinčke, lupino limone in pomaranče ter  P
surovega masla in medu (kar prevrejo), dodajo pa      cimet,      klinčke in neizogibno žganje. Goršetov spomenik  P
veselim decembrskim dnem, je pa tudi res, da je      cimet      ena tistih začimb, ki telo pogreje, zato ga  P
kar do 50-krat več kot v topli polovici leta      Cimet      ljudje poznajo že tisočletja in spada tako rekoč  P
Vietnamu, Braziliji in Egiptu. Od kod se      cimet      vzame? Začimba je pridobljena iz lubja cimetovca  P
In zakaj je to pravzaprav pomembno?      Cimet      naravno vsebuje kumarin ‐ aromatično snov, navzočo  P
narezan drobnjak. Dodamo še kokosovo moko in      cimet      ter začinimo s poprom in soljo. Zdaj pripravimo  P
sestavine: moko, sladkor, pecilni prašek in      cimet.     V manjši posodi enako storimo z mlekom, jajci  P
plodov (janež, koriander, kumina), skorje (     cimet)     , lesa (sandalovina, cedra), korenin (angelika  P
dodajajo pa se različni okusi, kot so vanilja,      cimet      in klinčki, pri čemer uporabijo vaniljo skoraj  P
ingver in sol. Če pa ste sladkosnedni, vmešajte      cimet,      ingver in sladkorni trst. Ingverjeva voda  P
2 vaniljeva sladkorja      cimet      limonina lupina   P
120 g kristalnega sladkorja mleti      cimet      Jabolka olupimo, naribamo na tanke rezance  P
na tanke rezance, dodamo kristalni sladkor in      cimet      ter vse skupaj rahlo pomešamo. SMETANOV POLIV  P
za prhanje Jojoba Pearls, z geloma za mehki (     Cimet)      ali trdi (Cekropija) celulit, z masažnimi hlačnimi  P
kisle smetane + 1 jajce + dve žlici sladkorja +      cimet      Priprava:   P
f 80 g poparjenega pšeničnega zdroba f      cimet      Preliv:   P
mleko. Dodamo sladkor, jajca, vaniljin sladkor,      cimet      in naribano limonino lupinico.Dobro razžvrkljamo  P
okusu). Med sladkor lahko zamešamo tudi mleti      cimet.      Zavitek zvijemo in pečemo kot zavitek s češnjami  P
skuhamo in odcedimo. Jajci, skuto, sladkor in      cimet      dobro premešamo, dodamo rozine, naribani hruški  P
Glede na vrsto sadja dodajam rum, limonin sok,      cimet,      nageljnove žbice, ingver.Rum dodam že na začetku  P
Zmešamo 50 g ovsene moke, 2 beljaka, 6 žlic vode,      cimet      in 1 žlico praška za beljakovinski napitek.  P
poper      cimet      Priprava: na drobno narezan kruh prelijemo  P
‐ iz lubja hrasta in "tahibo", limonin sok,      cimet,      izvleček iz grenivkinih pečk, surovo namočeno  P
drobtin, nekaj žlic masla, sladkor, olje in      cimet.      Ne prezrele fige olupimo in zrežemo na koščke  P
koščke. Dodamo mandeljne, drobtine, sladkor in      cimet      po okusu, lahko tudi kakšno žlico ruma, in dobro  P
gladko razmešamo skuto, preostali sladkor,      cimet,      nageljnove žbice, limonin sok in lupinico ter  P
Razpustimo maslo. Zmešamo sladkor in      cimet.     Testo na dnu modela premažemo z marmelado.  P
poskusite z začimbami, kakršne so ingver, rožmarin,      cimet      in majaron, z limonado brez sladkorja itn.   P
biskvitni kolač, 3 jabolka, žlico masla, sladkor in      cimet.      Kolač razrežemo na kose.   P
30 g masla + lupina 1 limone + 50 g pinjol +      cimet      + vaniljeva krema: + 3 dl mleka + 150 g sladkorja  P
popražili drobtinice. Lahko jim dodamo tudi      cimet      ali vaniljin sladkor. LEPOTA   P
Skuta z grozdjem: 125 g posnete skute dodajte      cimet      in sladilo. 100 g grozdja zmečkajte in vmešajte  P
pomarančnim sokom in brusnicami. Dodajte med,      cimet      in limonin sok.Napitek postrezite v steklenem  P
dodamo sesekljane mandlje in sesekljano čokolado,      cimet      ter vaniljin sladkor.Zamesimo v gladko, precej  P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)

◁ ◀  1 85



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA