nova beseda iz Slovenije
Evropi trdnjavi. A obstaja še ena Evropa - Evropa | cedilo. | Med 500.000 in 800.000 ilegalnih prebežnikov | D |
Nyman prelil v glasbo? Kajti iz nje se je zares | cedilo | od sladostrastja. »S povezavo med spolnostjo | D |
Fotozgodba Še pred leti se je | cedilo | mleko Kranj - | D |
podu. Eden od flosarjev zajame v Savo in skozi | cedilo | steče po Borisovi glavi celo vedro savske vode | D |
zaprt balkon ali zaprta terasa v nadstropju, 20. | cedilo | (redko), 23. vzdržen človek, 24. zelena živinska | D |
življenja, daleč od rajskih plaž, kjer bi se | cedilo | kokosovo mleko in bi ti misel lahko odplavala | D |
druga cenzura klasičnih medijev ne spusti skoz | cedilo. | Lep primer tega, kako si družbeno angažirana | D |
Malčiča kot Jelke Stergel, niso pustile skozi | cedilo. | Nova strokovno programska komisija za scenaristiko | D |
tovariš, zdaj gospod Andrej, ki se mu je sprva | cedilo | mleko in je kasneje svoje tovarištvo dokazoval | D |
strokovnjaki iz dežel podpisnic, tako da skozi sito in | cedilo | ne more pasti nič, kar ne bi bilo zares vrhunskega | D |
ljubečim nagovorom, od katerega se je skoraj že | cedilo: | Prebivalcem moje dežele.Že dolgo se poznamo | D |
shakerja nalijemo v kozarce, iz njih skozi posebno | cedilo | odcedimo vodo.K mešanici pri long drinkih dolijemo | D |
kakih 15 minut. Juho precedimo skozi gosto | cedilo | in pustimo, da se ohladi.Meso rakov popražimo | D |
svojih pooblastil. Kar naenkrat smo dobili neko | cedilo | in to je Bandljevo ministrstvo, ki danes odloča | G |
prvi lastninski zakon, da bo Evropa skozi to | cedilo | tudi nas ocenjevala, in nič ne pomaga, kako | G |
prinašali samo dobro, dobrote, med in mleko se bo | cedilo. | Mislim, da je iz slovenske zgodovine poznano | G |
Pripeljali vam bomo nekoga od daleč, kjer se je | cedilo | vse skupaj, med in mleko, da vam bo rešil državo | G |
tega nekega aranžmaja? Torej, kakšno je bilo | cedilo? | Jaz enostavno ne razumem te dvojne vloge, ki | G |
za vse delavce v Sloveniji; takrat se bo pa | cedilo | mleko in med.Jaz ne bom tega podprl, to je norčevanj | G |
domači kraj in občutil tisto, čeprav se nista | cedilo | vedno ali pa zelo redko, med in mleko. Ko v | G |
podjetjih daleč od tega, da bi se zaposlenim | cedilo | med in mleko; so redke izjeme.Ampak ravno ta | G |
Mi bomo storili vse, da se bo v Sloveniji | cedilo | med in mleko.Veste, s takimi besedami se gospodarski | G |
da se cedi mleko in med. No, v bodoče se bo | cedilo, | kaj cedilo, v potokih bo lilo. Zavzemala se | G |
mleko in med. No, v bodoče se bo cedilo, kaj | cedilo, | v potokih bo lilo. Zavzemala se bom tudi za | G |
mešamo, kuhamo. Po 90 minutah zrna stresejo na | cedilo. | Tule so. | G |
Tule so. Skozi | cedilo | koruzna zrna padejo nadstropje nižje.V ta stroj | G |
sluzasta zmes, jo pretlačite skozi sito ali | cedilo. | Uživajte od 3 do 4 krožnike na dan. | P |
vode. Nastalo tekočino precedimo skozi čajno | cedilo. | Svež sok lahko hranimo v hladilniku nekaj dni | P |
Odstranimo lovor, ostalo pretlačimo skozi | cedilo | ali zmešamo v mešalniku in prevremo. Na koncu | P |
utekočini, cvetovi pa potonejo. Mešanico skozi | cedilo | nalijte v stekleničko in jo uporabljajte po | P |
pridobivajo s stiskanjem kokosovega mesa skozi posebno | cedilo; | potem ga namočijo v toplo vodo in še enkrat | P |
Dokaj dober nadomestek za tak kalilnik bi bilo | cedilo. | Druge kalčke lahko pridelamo v skodelicah, krožnikih | P |
čičerike v vreli vodi kuhamo pet minut, stresemo na | cedilo | in speremo z veliko mrzle vode. Stresemo v | P |
loncu na pritisk 10 minut. Potem stresemo na | cedilo | in pretlačimo. Jabolka umijemo, razrežemo na | P |
površin, so pomembne praktične rešitve. Zložljivo | cedilo, | ki v predalu ne zavzame več prostora kot povprečno | P |
rumenjaka. Treba ju je pretlačiti skozi grobo | cedilo. | Dva stroka česna stisnemo in vse dobro premešamo | P |
česna in lovorjev list. Nato jih stresemo na | cedilo | ter speremo z mrzlo vodo.Jezik skuhamo, olupimo | P |
ne potemni. Ko se zmehča, jo pretlačimo skozi | cedilo | ali zdrobimo v mešalniku z mlekom, narezano | P |
okrasno češnjo, kocke ledu, stresalnik, barsko | cedilo | in kozarec za viski (20 cl). Priprava : Viski | P |
za viski damo pet kock ledu. Mešanico skozi | cedilo | prelijemo v kozarec.Za okras damo v pijačo rezino | P |
zdrobljen led, lesen tolkač, stresalnik, barsko | cedilo, | čajno cedilo, kozarec s podstavkom (38 cl) in | P |
lesen tolkač, stresalnik, barsko cedilo, čajno | cedilo, | kozarec s podstavkom (38 cl) in slamici. Priprav | P |
Mešanico skozi barsko in potem še skozi čajno | cedilo | prelijemo na zdrobljen led v kozarcu s podstavkom | P |
zmešamo v mešalniku in precedimo skozi fino | cedilo. | Dodamo smetano in še malo pokuhamo. | P |
krompir olupimo in oboje naribamo. Stresemo v | cedilo | in iztisnemo čim več tekočine.Olive narežemo | P |
in kuhamo po navodilih. Nato jih zlijemo v | cedilo, | prelijemo z mrzlo vodo in odcedimo. Mocarelo | P |
pretlačimo skozi gosto tkano krpo ali gosto | cedilo. | Z gladko mezgo nato prelijemo kepice sladoleda | P |
želji. Priprava : Skuto prepasiramo skozi | cedilo. | Primešamo kislo smetano, malo raztopljenega masla | P |
paradižnik, olje in sol, velik lonec, ponev in | cedilo. | To so osnove Sončne kuhinje.« | P |
piriramo" z električnim mešalnikom in jo skozi | cedilo | pretlačimo v kozarec za mešanje.Sadni pire previdno | P |
biosojine smetane. Priprava: Kvinojo damo v | cedilo | in jo temeljito spiramo pod tekočo vročo vodo | P |
Priprava: Bučke drobno naribajte in jih stresite na | cedilo | ter pustite eno uro, da odteče sok.Nato jih | P |
okras. Preostalega še vročega prepasiramo skozi | cedilo | in ga ohladimo. Posebej v posodi dobro premešamo | P |
zeliščne soli. Priprava: Kvinojo stresemo v večje | cedilo | in dobro speremo pod tekočo vročo vodo.Nato | P |
nato ga nekoliko ohladimo. Višnje damo na | cedilo | in jih pustimo, da se odkapljajo.V skledi zmešamo | P |
Lahko naredim tako dobre testenine, da se vam bo | cedilo | iz ust. Od česa v življenju ste bili najbolj | P |
Dobljeno tekočino precedimo skozi zelo gosto | cedilo, | tako da na koncu v njej ni usedlin.Soka ne pijemo | P |
škrob, kakav). Namesto sita bo dobro tudi gosto | cedilo. | Vzamemo žlico, še bolje šibo, in z njo previdno | P |
naj ostane še čvrst na ugriz. Prelijemo ga v | cedilo | in pustimo, da se odcedi in ohladi. Šalotki | P |
veliko izkušenj. Takrat pač precediš skozi gosto | cedilo | in tako odstraniš tudi morebitne ostanke vaniljevega | P |
jo radodarno posipamo z grenkim kakavom skozi | cedilo | za čaj, če ni drugega pri roki, sicer pa s posipalcem | P |
namakamo v vodi, ampak jo sproti odlagamo na | cedilo. | Ljubitelji zelenih solat poznajo celo preprosto | P |
kot preizkušena ponev za palačinke in dobro | cedilo; | pomanjkanje prostora za plašče, jakne in druga | P |
tat, ki se mu mudi, da ga ne zalotijo. »Kje je | cedilo | za čaj?« godrnja.»Tam, kjer je zadnjih nekaj | P |
keramike, lahko tudi plastike, iz te naj bosta tudi | cedilo | in žlica za mešanje.Če je zrnc veliko, bakterije | P |
Kuhano paradižnikovo juho pretlačimo skozi | cedilo | ali zmeljemo, nikakor pa je ne miksamo, saj | P |
cokel, pripravi iz vsega tega kopel, vlij v | cedilo | in dobro pokrij z ribiško mrežo, da para ne | P |
Mešamo približno 2 minuti, nato skozi barsko | cedilo | precedimo v kozarec in dolijemo penino ali belo | P |
počakamo, da vnovič zavre, vse skupaj zlijemo v | cedilo, | položeno na primerno posodo.Počakamo, da se | P |
je dovolj globoka, da lahko v njo postavite | cedilo. | To naj bo kovinsko in se naj tesno prilega posodi | P |
prilega posodi. Vanjo nalijte vodo in namestite | cedilo | na zgornji rob ‐ pazite, da se ne namaka v vodi | P |
nabrekne. V loncu zavremo vodo in nanj položimo | cedilo, | v katero stresemo nabrekel kuskus.Pokrijemo | P |
Gobe operite in posušite ‐ stresite jih v | cedilo, | splaknite z vodo in popivnate s papirnato brisačo | P |
dve zidarski žlici, klobčič zelene vrvice, | cedilo, | nož za kruh in lopar za badminton. Hči je | P |
da se osušita. Liker precedimo skozi gosto | cedilo, | nalijemo v steklenici in tesno zapremo. f | P |
minut. Čebulo vzamemo iz lonca in jo skozi | cedilo | pretlačimo nazaj v juho.V drugem loncu raztopimo | P |
na drobno naribamo in damo za nekaj časa na | cedilo, | če je zelo hud, ga na hitro oplaknemo z mrzlo | P |
sesekljamo s paličnim mešalnikom in pretlačimo skozi | cedilo. | V drugi kozici razpustimo maslo, dodamo moko | P |
začimbe. Krompir na drobno nastrgamo in damo na | cedilo, | da se odteče. Primešamo mu moko, na drobno sesekljan | P |
vodo, da zavre. Testo pretlačimo skozi redko | cedilo, | da padajo v slani krop koščki ‐ vlivanci.Kuhamo | P |
in pretlačene jagode. Zmes pretlačimo skozi | cedilo | in pustimo, da se ohladi.V ohlajeno zmes zamešamo | P |
Segrejemo marmelado in jo pretlačimo skozi | cedilo. | Z vročo marmelado prevlečemo jagode na pogači | P |
ohladi. Borovnice s sokom vred pretlačimo skozi | cedilo. | Lupine, ki ostanejo na cedilu, zavržemo. | P |
zrežemo na tanke ploščice, malo solimo in damo na | cedilo. | Čebulo zrežemo na tanke listke, jih prav tako | P |
kremno juho pa sestavine pretlačimo skozi gosto | cedilo. | Nazadnje juho še enkrat pristavimo: dodamo maskarpon | P |
da tekočina povre na 1 dl. Pretlačimo skozi | cedilo, | da dobimo omako.Primešamo sesekljane paradižnike | P |
vodo. Nato jih poberemo iz kozice, damo na | cedilo | in prelijemo z mrzlo vodo.Lupina odstopi, brez | P |
razrežemo na tanke paličice, malo solimo in damo na | cedilo. | Čebulo zrežemo na tanke listke, jih prav tako | P |
zelo tanko narežemo, malo solimo in damo na | cedilo. | Prelijemo z oljem in kisom, dobro premešamo in | P |
kisom, dobro premešamo in damo še enkrat na | cedilo. | Razporedimo po krožnikih in na bučke grobo nastrgamo | P |
popramo in začinimo z limoninim sokom. Skozi | cedilo | prilijemo olje, na katerem smo prepražili čebulo | P |
Kremo, ki smo jo tako skuhali, pretlačimo skozi | cedilo. | Pečico ogrejemo na 175 stopinj. | P |
da bodo »gospodje tončki sami sebe fuknili na | cedilo | in tam tudi ostali«).Med najpomembnejšimi točkami | P |
Segrejemo marelično marmelado in jo pretlačimo skozi | cedilo. | Po 15 minutah peke premažemo jabolka z marmelado | P |
mehko. Ko je hobotnica kuhana, jo preložimo na | cedilo | in ohladimo.Nato jo očistimo. | P |
zelenjave narežemo na lističe. Kapre stresemo v | cedilo, | jih oprhamo pod hladno tekočo vodo in odcedimo | P |
tekočino polagamo jajčevce in jih poberemo na | cedilo | takoj, ko kis znova zavre.Pustimo, da se jajčevci | P |
tekočino zajemalko česna, prevremo in damo na | cedilo. | Ohlajen česen stresemo v kozarčke (pametno je | P |
ognju 20 minut. Juho precedimo skozi gosto | cedilo. | Piščančjima bedroma odstranimo kožo. | P |
zmeljemo. Če želimo, jih lahko pretlačimo skozi | cedilo. | Temu dodamo sladkor, naribano limonino lupinico | P |
(leva okolica beseda(e) desna okolica kratice avtorjev kratice naslovov (vse oznake) št. povedi)
Nova poizvedba Pripombe Na vrh strani
Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU | Iskalnik: NEVA |