nova beseda iz Slovenije

cedilo (101-144)


Dobljeno tekočino precedimo skozi zelo gosto      cedilo,      tako da na koncu v njej ni usedlin.Soka ne pijemo  P
škrob, kakav). Namesto sita bo dobro tudi gosto      cedilo.     Vzamemo žlico, še bolje šibo, in z njo previdno  P
naj ostane še čvrst na ugriz. Prelijemo ga v      cedilo      in pustimo, da se odcedi in ohladi. Šalotki  P
veliko izkušenj. Takrat pač precediš skozi gosto      cedilo      in tako odstraniš tudi morebitne ostanke vaniljevega  P
jo radodarno posipamo z grenkim kakavom skozi      cedilo      za čaj, če ni drugega pri roki, sicer pa s posipalcem  P
namakamo v vodi, ampak jo sproti odlagamo na      cedilo.     Ljubitelji zelenih solat poznajo celo preprosto  P
kot preizkušena ponev za palačinke in dobro      cedilo;      pomanjkanje prostora za plašče, jakne in druga  P
tat, ki se mu mudi, da ga ne zalotijo. »Kje je      cedilo      za čaj?« godrnja.»Tam, kjer je zadnjih nekaj  P
keramike, lahko tudi plastike, iz te naj bosta tudi      cedilo      in žlica za mešanje.Če je zrnc veliko, bakterije  P
Kuhano paradižnikovo juho pretlačimo skozi      cedilo      ali zmeljemo, nikakor pa je ne miksamo, saj  P
cokel, pripravi iz vsega tega kopel, vlij v      cedilo      in dobro pokrij z ribiško mrežo, da para ne  P
Mešamo približno 2 minuti, nato skozi barsko      cedilo      precedimo v kozarec in dolijemo penino ali belo  P
počakamo, da vnovič zavre, vse skupaj zlijemo v      cedilo,      položeno na primerno posodo.Počakamo, da se  P
je dovolj globoka, da lahko v njo postavite      cedilo.     To naj bo kovinsko in se naj tesno prilega posodi  P
prilega posodi. Vanjo nalijte vodo in namestite      cedilo      na zgornji rob ‐ pazite, da se ne namaka v vodi  P
nabrekne. V loncu zavremo vodo in nanj položimo      cedilo,      v katero stresemo nabrekel kuskus.Pokrijemo  P
Gobe operite in posušite ‐ stresite jih v      cedilo,      splaknite z vodo in popivnate s papirnato brisačo  P
dve zidarski žlici, klobčič zelene vrvice,      cedilo,      nož za kruh in lopar za badminton. Hči je  P
da se osušita. Liker precedimo skozi gosto      cedilo,      nalijemo v steklenici in tesno zapremo. f  P
minut. Čebulo vzamemo iz lonca in jo skozi      cedilo      pretlačimo nazaj v juho.V drugem loncu raztopimo  P
na drobno naribamo in damo za nekaj časa na      cedilo,      če je zelo hud, ga na hitro oplaknemo z mrzlo  P
sesekljamo s paličnim mešalnikom in pretlačimo skozi      cedilo.     V drugi kozici razpustimo maslo, dodamo moko  P
začimbe. Krompir na drobno nastrgamo in damo na      cedilo,      da se odteče. Primešamo mu moko, na drobno sesekljan  P
vodo, da zavre. Testo pretlačimo skozi redko      cedilo,      da padajo v slani krop koščki ‐ vlivanci.Kuhamo  P
in pretlačene jagode. Zmes pretlačimo skozi      cedilo      in pustimo, da se ohladi.V ohlajeno zmes zamešamo  P
Segrejemo marmelado in jo pretlačimo skozi      cedilo.     Z vročo marmelado prevlečemo jagode na pogači  P
ohladi. Borovnice s sokom vred pretlačimo skozi      cedilo.     Lupine, ki ostanejo na cedilu, zavržemo.  P
zrežemo na tanke ploščice, malo solimo in damo na      cedilo.      Čebulo zrežemo na tanke listke, jih prav tako  P
kremno juho pa sestavine pretlačimo skozi gosto      cedilo.      Nazadnje juho še enkrat pristavimo: dodamo maskarpon  P
da tekočina povre na 1 dl. Pretlačimo skozi      cedilo,      da dobimo omako.Primešamo sesekljane paradižnike  P
vodo. Nato jih poberemo iz kozice, damo na      cedilo      in prelijemo z mrzlo vodo.Lupina odstopi, brez  P
razrežemo na tanke paličice, malo solimo in damo na      cedilo.     Čebulo zrežemo na tanke listke, jih prav tako  P
zelo tanko narežemo, malo solimo in damo na      cedilo.     Prelijemo z oljem in kisom, dobro premešamo in  P
kisom, dobro premešamo in damo še enkrat na      cedilo.     Razporedimo po krožnikih in na bučke grobo nastrgamo  P
popramo in začinimo z limoninim sokom. Skozi      cedilo      prilijemo olje, na katerem smo prepražili čebulo  P
Kremo, ki smo jo tako skuhali, pretlačimo skozi      cedilo.     Pečico ogrejemo na 175 stopinj.   P
da bodo »gospodje tončki sami sebe fuknili na      cedilo      in tam tudi ostali«).Med najpomembnejšimi točkami  P
Segrejemo marelično marmelado in jo pretlačimo skozi      cedilo.     Po 15 minutah peke premažemo jabolka z marmelado  P
mehko. Ko je hobotnica kuhana, jo preložimo na      cedilo      in ohladimo.Nato jo očistimo.   P
zelenjave narežemo na lističe. Kapre stresemo v      cedilo,      jih oprhamo pod hladno tekočo vodo in odcedimo  P
tekočino polagamo jajčevce in jih poberemo na      cedilo      takoj, ko kis znova zavre.Pustimo, da se jajčevci  P
tekočino zajemalko česna, prevremo in damo na      cedilo.     Ohlajen česen stresemo v kozarčke (pametno je  P
ognju 20 minut. Juho precedimo skozi gosto      cedilo.     Piščančjima bedroma odstranimo kožo.  P
zmeljemo. Če želimo, jih lahko pretlačimo skozi      cedilo.     Temu dodamo sladkor, naribano limonino lupinico  P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)

◁ ◀  1 101



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA