nova beseda iz Slovenije

žlico (1.644-1.743)


damo pol žlice kamilic, pol žlice smetlike in      žlico      sesekljanih orehovih listov ter poparimo s pol  P
pri roki v zeleni lekarni. V skledico damo po      žlico      gosje trave in timijana, oboje lahko kupimo  P
kilograma moke, kocko oziroma zavitek svežega kvasa,      žlico      olja, deciliter in pol vode ter sol. Priprava  P
smo raztopili žličko soli. Dodamo lahko tudi      žlico      olja ali mleka, da bo testo mehkejše.Nato dodamo  P
tako, da zmešamo dve žlici gline v prahu, eno      žlico      sveže iztisnjenega korenčkovega soka (pripravimo  P
korenčkovega soka (pripravimo ga s sokovnikom) in eno      žlico      vode, da dobimo primerno gosto zmes.Z leseno  P
baziliko, poprom in soljo. Na koncu dodamo      žlico      kisle smetane.Po vrhu posujemo še drugo polovico  P
specializiranih trgovinah), tri mlade čebulice,      žlico      na drobno zrezanih alg wakame, polovico kvadrata  P
razpolovljene paradižnike in na kocke zrezan avokado,      žlico      peteršilja in nekaj kapljic balzamičnega kisa  P
potrebujemo kilogram hobotnice, majhno rdečo papriko,      žlico      sesekljanega peteršilja, 2 stroka česna, manjši  P
uporabljate vsak dan. Priprava: zmešajte 1      žlico      posušene bazilike, posušeno poprovo meto in  P
stopite 60 g kakavovega masla in dodajte eno      žlico      limoninega soka.S kremo temeljito zmasirajte  P
imate radi juhe, potem boste lahko z veliko      žlico      poleg slastne tekočine zajeli tudi vitko linijo  P
narežemo na rezine. Vse zmešamo, poškropimo z 1      žlico      limoninega soka in osladimo s sladilom. Potresemo  P
rdečo, rumeno), 2 stroka česna, par hrenovk,      žlico      masla, olje in začimbe. Polento zrežemo na  P
odstavimo. Medtem skuhamo v veliko slane vode z      žlico      olja špagete, da so še čvrsti na ugriz.Stresemo  P
sesekljano čebulo, ko začne rumeneti, dodamo gobe in      žlico      vode.Solimo, popramo in začinimo s sesekljanim  P
razdelimo na štiri dele in vsakega spečemo v ponvi z      žlico      olja najprej na eni in nato še na drugi strani  P
žlice tople vode, na drobno sesekljano čebulo, 1      žlico      marelične marmelade, sol in poper. Primešamo  P
prsti šarili po njih. - Domača nega: zmešajte      žlico      medu in žlico limoninega soka, lahko dodate  P
njih. - Domača nega: zmešajte žlico medu in      žlico      limoninega soka, lahko dodate tudi sok aloe  P
Pol ure pred vsakim obrokom pojemo veliko      žlico      suhega sadja in spijemo čim več vode. Seveda  P
kumare. Če želimo gostejšo juho, ji dodamo      žlico      krušnih drobtin.Če imamo raje kremno juho, lahko  P
preden jo postrežemo. Ponudimo jo lahko z      žlico      kisle smetane. Hladna juha s kumarami   P
Razdelimo jo na krožnike. Na vsak krožnik damo      žlico      kisle smetane in okrasimo z ocvrtimi rezinicami  P
Zmes naj stoji 5 minut. Zajamemo po 1      žlico      bučkine zmesi in jo z rahlo naoljenimi rokami  P
fig, lonček sladke smetane, 2 žlici majoneze,      žlico      sesekljanega drobnjaka in pol žličke karija  P
sladkor in cimet po okusu, lahko tudi kakšno      žlico      ruma, in dobro premešamo.Testene krpe namažemo  P
nekoliko debelejše lističe. V ponvi segrejemo      žlico      olivnega olja in maslo; na maščobi prepražimo  P
starem. Vodo pristavimo in zavremo s soljo in      žlico      olivnega olja. Takoj ko zavre, med nenehnim  P
krompir ohladi. Nato mu dodamo moko, zdrob, 1      žlico      masla, rumenjak, sladkor in pol žličke soli  P
pred glistami, naj jim dajo tu in tam kakšno      žlico      stolčenih semen, pomešanih z medom.Če smo gliste  P
popečemo zeleno, na koncu solimo, prilijemo po      žlico      sojine omake in martinija, dodamo žličko sladkorja  P
Stresemo jih v ponev, solimo in popramo, dodamo      žlico      masla in tri žlice vode ter dušimo deset minut  P
peteršilja, lovorov list, nekaj brinovih jagod,      žlico      limoninega soka in žličko začimbnega posipa  P
kuhamo dvajset minut. Na koncu lahko dodamo še      žlico      oljčnega olja.Odstavimo in pustimo pokrito še  P
Z njim obložimo pekač. Na testo naložimo z      žlico      kupčke skutnega nadeva brez maka in nadeva z  P
maka in nadeva z makom, meje med nadevoma pa z      žlico      nekoliko zabrišemo, da nastane marmoriran vzorec  P
kamenčki in pesek, bi morali pred zajtrkom spiti po      žlico      olja, pomešanega s sesekljanim peteršiljem.  P
solimo, popramo, dodamo sesekljano baziliko (eno      žlico)     , žličko gorčice, jušno kocko in dva decilitra  P
Prerežemo ga po dolgem na dva dela, nato z      žlico      izdolbemo zelenkasto meso, vendar tako, da ne  P
v gosto zelenjavno pašteto. Dodamo lahko še      žlico      skute, ki nekoliko ublaži blago trpki okus jajčevcev  P
dopolnimo z mletim poprom, limoninim sokom ali      žlico      kisle smetane. Dodamo lahko nekaj ribanega parmezana  P
in ga ne razgrinjajte. Čezenj polijte po eno      žlico      olja na porcijo in en deciliter vode za vse  P
piščančji file. Po želji vodi dodamo za veliko      žlico      aromatičnega belega vina.Posebej pripravimo  P
Postaja hladno in spet nam teknejo jedi na      žlico.     Enolončnice brez krompirja in gob lahko skuhamo  P
Potrebujemo kupljen biskvitni kolač, 3 jabolka,      žlico      masla, sladkor in cimet. Kolač razrežemo na  P
blazine in na njih počivamo. Za čaj vzamemo      žlico      zeli in jo poparimo s pol litra kropa, za kopel  P
rastlina odcvetela. Čaj iz svežih korenin (     žlico      zrezanih korenin kuhamo pet minut v litru vode  P
v gosto zelenjavno pašteto. Dodamo lahko še      žlico      skute, ki nekoliko ublaži blago trpki okus jajčevcev  P
dopolnimo z mletim poprom, limoninim sokom ali      žlico      kisle smetane. Dodamo lahko nekaj ribanega parmezana  P
Poskusite z zvijačo iz šestdesetih. Namočite      žlico      sladkorja v deciliter vroče vode in pustite  P
kulturi. Pri močnejših vnetjih v nožnico damo      žlico      jogurta in zamašimo s tamponom.Lahko pa tudi  P
primešamo 30 g masla,75 g sladkorja, po želji tudi      žlico      ali dve ruma, ter toliko mleka, da je primerno  P
kokošje ali goveje juhe oziroma juhe iz kocke,      žlico      masla in malo smetane. Kostanj zarežemo in  P
Juho razdelimo po krožnikih, na vsakega damo še      žlico      sladke smetane, ki jo lahko tudi stepemo.   P
Piščanca umijemo in nasolimo. Z      žlico      mu dvignemo kožo na vsem prsnem delu in pod  P
kostanj pretlačimo ali damo v mešalec in prilijemo      žlico      ali dve ruma in vaniljino aromo.Stepemo sladko  P
zelje, ki ga lahko jemo pred vsakim obrokom (     žlico      ali dve, seveda ne kuhanega) in nas bo opremilo  P
nato primešamo 2 žlici gorčice, sol, poper in      žlico      kisa ter pražimo še pet minut. Ohladimo in primešamo  P
pražimo še pet minut. Ohladimo in primešamo      žlico      majoneze, lahko tudi več. Puranja jetrca  P
čebulo, 2 žlici masla, pol kg puranjih jetrc,      žlico      konjaka in začimbe. Čebulo zrežemo na rezine  P
krožnike in posolimo. Vsakega prelijemo s po      žlico      olivnega olja ter pokapljamo s sojino omako  P
jim sami ne bomo kos. Skuhajmo si bezgov čaj (     žlico      cvetov prelijemo s pol litra kropa, namakamo  P
skodelico sadja, 3 žlice sesekljanih oreškov,      žlico      sezamovih semen in 2 žlički "arganovega" olja  P
zrezan korenček. Dušimo deset minut, dodamo      žlico      paradižnikove mezge, ščepec majarona, ščepec  P
zrezanega zelja, skodelico naribanega korenja,      žlico      sesekljane čebule, 2 žlici majoneze, malo kisa  P
zelja, 1 vejica timijana, pol čebule, jedilna      žlico      olja, jedilna žlica belega vinskega kisa, sol  P
Kuhamo, da se meso zmehča, nato zgostimo z      žlico      moke, razžvrkljane v vodi.V skledici zmešamo  P
švedsko grenčico, ki jo preventivno pijemo po      žlico      na dan v mlačnem jutranjem čaju, vanj seveda  P
moke. Spravimo ga v hladilnik, naslednji dan z      žlico      zajemamo testo in ga ocvremo v vročem olju.  P
zmeljemo skupaj s čebulo, dodamo riž, sol in      žlico      začimbnega posipa ter dobro pregnetemo.Oblikujemo  P
petnajst minut. Če hočemo, lahko jed zgostimo z      žlico      moke, razžvrkljane v vodi. Naslednji dan jed  P
kos razvaljamo v okroglo ploščo in premažemo z      žlico      paradižnikove omake.Plošče testa zložimo na  P
krožnikov, saj je imela v zaporu lahko samo      žlico,     « pripoveduje Tomi, ki je za mamino oprostilno  P
članskemu omizju, razvadila z okusnimi jedmi na      žlico.      Čas je njen največji sovražnik in z leti ga  P
dveh žlicah olja, nato dodamo zrezano repo ,      žlico      paradižnikove mezge, žličko gorčice, žličko  P
mene so šele v Kočevju. Jaz sem obdržal samo      žlico,      ki sem jo dolgo hranil.Ko smo šli skozi Male  P
spijem tudi vodo, v kateri sem čez noč namočil      žlico      gline, cenim namreč njeno "krepilnost".«   P
voden golaž z uvelimi žličniki, izboljšate z      žlico      kisle smetane in s ščepcem svežih zelišč. Šur  P
s kolofonijo (neke vrste smola) in jo nato z      žlico      postrgajo dol.Sledi "bekarjenje" ‐ razkosanje  P
dobrim stoletjem preoblečena v moškega z veliko      žlico      uživala dražesti Magreba.Je imela jajca.   P
s katero so opozorile, da so vedno z majhno      žlico      zajemale Alpinine sadove, pa so sedaj kljub  P
dobička. Prevelikemu zajemanju s proračunsko      žlico      naj bi nasprotoval minister za delo Vlado Dimovski  P
je bil proti »zajemanju z veliko proračunsko      žlico«     .Resnica ni takšna, na seji vlade sem opozoril  P
da so imeli na začetku samo za predpražnik in      žlico.     Že po enem letu se preselijo v Maribor, kjer  P
mentalnim« zvijanjem žlic ‐ človeku je dal v roko      žlico,      ki jo je potem s svojo »paranormalno energijo  P
za številna razmerja. »Vse, kar se jé na      žlico,      pa da niso notranji organi.« Županja DANICA  P
obesili na vrvico okrog pasu, skupaj z leseno      žlico.      Natančnost, s katero se je med pogovorom  P
jagnječjo mast, tri jušne žlice soli, jušno      žlico      popra, eno do dve jajci, tri skodelice sveže  P
kosi kruha, ščepcem debelo narezane čebule ter      žlico      gorčice in ajvarja.Vse tam do četrte ure popoldne  P
Če bi takrat obstajala viagra, bi jo jedel z      žlico.     Johnny Paycheck je ustrelil tipa, ki ga je  P
nasul sladkor in tekočino skrbno premešal z      žlico.     Čez nekaj časa se je obritoglavec zadrl na dolgina  P
lahko z dobro voljo in malce večjo obuvalno      žlico      čisto mirno spravili še kak regimentek ali dva  P
njegov hobi, položil fotografijo. Pa leseno      žlico,      simbol slovenske ljudske umetnosti, tradicije  P
Medtem ko je preprosta hrana, recimo taka na      žlico,      produkt tisočletne ljudske modrosti o okusih  P
mandljevega namaza in sivke, ki smo mu dodali še      žlico      konopljinih semen.Potem ko smo rižev napitek  P
sivkinih cvetov (neškropljenih!) 1 kuhinjsko      žlico      konopljinih semen čajne žličke zmletega  P
Za štiri osebe potrebujemo: 1 kuhinjsko      žlico      oljčnega olja 1 do 2 stroka česna   P
nedotakljive, da se samoumevno in brezsramno z največjo      žlico      zajema za razvpite oklepnike, nič pa ni mogoče  P

(leva okolica   beseda(e)   desna okolica   kratice avtorjev   kratice naslovov   (vse oznake)   št. povedi)

◁ ◀  744 844 944 1.044 1.144 1.244 1.344 1.444 1.544 1.644



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA