nova beseda iz Slovenije
damo pol žlice kamilic, pol žlice smetlike in | žlico | sesekljanih orehovih listov ter poparimo s pol | P |
pri roki v zeleni lekarni. V skledico damo po | žlico | gosje trave in timijana, oboje lahko kupimo | P |
kilograma moke, kocko oziroma zavitek svežega kvasa, | žlico | olja, deciliter in pol vode ter sol. Priprava | P |
smo raztopili žličko soli. Dodamo lahko tudi | žlico | olja ali mleka, da bo testo mehkejše.Nato dodamo | P |
tako, da zmešamo dve žlici gline v prahu, eno | žlico | sveže iztisnjenega korenčkovega soka (pripravimo | P |
korenčkovega soka (pripravimo ga s sokovnikom) in eno | žlico | vode, da dobimo primerno gosto zmes.Z leseno | P |
baziliko, poprom in soljo. Na koncu dodamo | žlico | kisle smetane.Po vrhu posujemo še drugo polovico | P |
specializiranih trgovinah), tri mlade čebulice, | žlico | na drobno zrezanih alg wakame, polovico kvadrata | P |
razpolovljene paradižnike in na kocke zrezan avokado, | žlico | peteršilja in nekaj kapljic balzamičnega kisa | P |
potrebujemo kilogram hobotnice, majhno rdečo papriko, | žlico | sesekljanega peteršilja, 2 stroka česna, manjši | P |
uporabljate vsak dan. Priprava: zmešajte 1 | žlico | posušene bazilike, posušeno poprovo meto in | P |
stopite 60 g kakavovega masla in dodajte eno | žlico | limoninega soka.S kremo temeljito zmasirajte | P |
imate radi juhe, potem boste lahko z veliko | žlico | poleg slastne tekočine zajeli tudi vitko linijo | P |
narežemo na rezine. Vse zmešamo, poškropimo z 1 | žlico | limoninega soka in osladimo s sladilom. Potresemo | P |
rdečo, rumeno), 2 stroka česna, par hrenovk, | žlico | masla, olje in začimbe. Polento zrežemo na | P |
odstavimo. Medtem skuhamo v veliko slane vode z | žlico | olja špagete, da so še čvrsti na ugriz.Stresemo | P |
sesekljano čebulo, ko začne rumeneti, dodamo gobe in | žlico | vode.Solimo, popramo in začinimo s sesekljanim | P |
razdelimo na štiri dele in vsakega spečemo v ponvi z | žlico | olja najprej na eni in nato še na drugi strani | P |
žlice tople vode, na drobno sesekljano čebulo, 1 | žlico | marelične marmelade, sol in poper. Primešamo | P |
prsti šarili po njih. - Domača nega: zmešajte | žlico | medu in žlico limoninega soka, lahko dodate | P |
njih. - Domača nega: zmešajte žlico medu in | žlico | limoninega soka, lahko dodate tudi sok aloe | P |
Pol ure pred vsakim obrokom pojemo veliko | žlico | suhega sadja in spijemo čim več vode. Seveda | P |
kumare. Če želimo gostejšo juho, ji dodamo | žlico | krušnih drobtin.Če imamo raje kremno juho, lahko | P |
preden jo postrežemo. Ponudimo jo lahko z | žlico | kisle smetane. Hladna juha s kumarami | P |
Razdelimo jo na krožnike. Na vsak krožnik damo | žlico | kisle smetane in okrasimo z ocvrtimi rezinicami | P |
Zmes naj stoji 5 minut. Zajamemo po 1 | žlico | bučkine zmesi in jo z rahlo naoljenimi rokami | P |
fig, lonček sladke smetane, 2 žlici majoneze, | žlico | sesekljanega drobnjaka in pol žličke karija | P |
sladkor in cimet po okusu, lahko tudi kakšno | žlico | ruma, in dobro premešamo.Testene krpe namažemo | P |
nekoliko debelejše lističe. V ponvi segrejemo | žlico | olivnega olja in maslo; na maščobi prepražimo | P |
starem. Vodo pristavimo in zavremo s soljo in | žlico | olivnega olja. Takoj ko zavre, med nenehnim | P |
krompir ohladi. Nato mu dodamo moko, zdrob, 1 | žlico | masla, rumenjak, sladkor in pol žličke soli | P |
pred glistami, naj jim dajo tu in tam kakšno | žlico | stolčenih semen, pomešanih z medom.Če smo gliste | P |
popečemo zeleno, na koncu solimo, prilijemo po | žlico | sojine omake in martinija, dodamo žličko sladkorja | P |
Stresemo jih v ponev, solimo in popramo, dodamo | žlico | masla in tri žlice vode ter dušimo deset minut | P |
peteršilja, lovorov list, nekaj brinovih jagod, | žlico | limoninega soka in žličko začimbnega posipa | P |
kuhamo dvajset minut. Na koncu lahko dodamo še | žlico | oljčnega olja.Odstavimo in pustimo pokrito še | P |
Z njim obložimo pekač. Na testo naložimo z | žlico | kupčke skutnega nadeva brez maka in nadeva z | P |
maka in nadeva z makom, meje med nadevoma pa z | žlico | nekoliko zabrišemo, da nastane marmoriran vzorec | P |
kamenčki in pesek, bi morali pred zajtrkom spiti po | žlico | olja, pomešanega s sesekljanim peteršiljem. | P |
solimo, popramo, dodamo sesekljano baziliko (eno | žlico) | , žličko gorčice, jušno kocko in dva decilitra | P |
Prerežemo ga po dolgem na dva dela, nato z | žlico | izdolbemo zelenkasto meso, vendar tako, da ne | P |
v gosto zelenjavno pašteto. Dodamo lahko še | žlico | skute, ki nekoliko ublaži blago trpki okus jajčevcev | P |
dopolnimo z mletim poprom, limoninim sokom ali | žlico | kisle smetane. Dodamo lahko nekaj ribanega parmezana | P |
in ga ne razgrinjajte. Čezenj polijte po eno | žlico | olja na porcijo in en deciliter vode za vse | P |
piščančji file. Po želji vodi dodamo za veliko | žlico | aromatičnega belega vina.Posebej pripravimo | P |
Postaja hladno in spet nam teknejo jedi na | žlico. | Enolončnice brez krompirja in gob lahko skuhamo | P |
Potrebujemo kupljen biskvitni kolač, 3 jabolka, | žlico | masla, sladkor in cimet. Kolač razrežemo na | P |
blazine in na njih počivamo. Za čaj vzamemo | žlico | zeli in jo poparimo s pol litra kropa, za kopel | P |
rastlina odcvetela. Čaj iz svežih korenin ( | žlico | zrezanih korenin kuhamo pet minut v litru vode | P |
v gosto zelenjavno pašteto. Dodamo lahko še | žlico | skute, ki nekoliko ublaži blago trpki okus jajčevcev | P |
dopolnimo z mletim poprom, limoninim sokom ali | žlico | kisle smetane. Dodamo lahko nekaj ribanega parmezana | P |
Poskusite z zvijačo iz šestdesetih. Namočite | žlico | sladkorja v deciliter vroče vode in pustite | P |
kulturi. Pri močnejših vnetjih v nožnico damo | žlico | jogurta in zamašimo s tamponom.Lahko pa tudi | P |
primešamo 30 g masla,75 g sladkorja, po želji tudi | žlico | ali dve ruma, ter toliko mleka, da je primerno | P |
kokošje ali goveje juhe oziroma juhe iz kocke, | žlico | masla in malo smetane. Kostanj zarežemo in | P |
Juho razdelimo po krožnikih, na vsakega damo še | žlico | sladke smetane, ki jo lahko tudi stepemo. | P |
Piščanca umijemo in nasolimo. Z | žlico | mu dvignemo kožo na vsem prsnem delu in pod | P |
kostanj pretlačimo ali damo v mešalec in prilijemo | žlico | ali dve ruma in vaniljino aromo.Stepemo sladko | P |
zelje, ki ga lahko jemo pred vsakim obrokom ( | žlico | ali dve, seveda ne kuhanega) in nas bo opremilo | P |
nato primešamo 2 žlici gorčice, sol, poper in | žlico | kisa ter pražimo še pet minut. Ohladimo in primešamo | P |
pražimo še pet minut. Ohladimo in primešamo | žlico | majoneze, lahko tudi več. Puranja jetrca | P |
čebulo, 2 žlici masla, pol kg puranjih jetrc, | žlico | konjaka in začimbe. Čebulo zrežemo na rezine | P |
krožnike in posolimo. Vsakega prelijemo s po | žlico | olivnega olja ter pokapljamo s sojino omako | P |
jim sami ne bomo kos. Skuhajmo si bezgov čaj ( | žlico | cvetov prelijemo s pol litra kropa, namakamo | P |
skodelico sadja, 3 žlice sesekljanih oreškov, | žlico | sezamovih semen in 2 žlički "arganovega" olja | P |
zrezan korenček. Dušimo deset minut, dodamo | žlico | paradižnikove mezge, ščepec majarona, ščepec | P |
zrezanega zelja, skodelico naribanega korenja, | žlico | sesekljane čebule, 2 žlici majoneze, malo kisa | P |
zelja, 1 vejica timijana, pol čebule, jedilna | žlico | olja, jedilna žlica belega vinskega kisa, sol | P |
Kuhamo, da se meso zmehča, nato zgostimo z | žlico | moke, razžvrkljane v vodi.V skledici zmešamo | P |
švedsko grenčico, ki jo preventivno pijemo po | žlico | na dan v mlačnem jutranjem čaju, vanj seveda | P |
moke. Spravimo ga v hladilnik, naslednji dan z | žlico | zajemamo testo in ga ocvremo v vročem olju. | P |
zmeljemo skupaj s čebulo, dodamo riž, sol in | žlico | začimbnega posipa ter dobro pregnetemo.Oblikujemo | P |
petnajst minut. Če hočemo, lahko jed zgostimo z | žlico | moke, razžvrkljane v vodi. Naslednji dan jed | P |
kos razvaljamo v okroglo ploščo in premažemo z | žlico | paradižnikove omake.Plošče testa zložimo na | P |
krožnikov, saj je imela v zaporu lahko samo | žlico, | « pripoveduje Tomi, ki je za mamino oprostilno | P |
članskemu omizju, razvadila z okusnimi jedmi na | žlico. | Čas je njen največji sovražnik in z leti ga | P |
dveh žlicah olja, nato dodamo zrezano repo , | žlico | paradižnikove mezge, žličko gorčice, žličko | P |
mene so šele v Kočevju. Jaz sem obdržal samo | žlico, | ki sem jo dolgo hranil.Ko smo šli skozi Male | P |
spijem tudi vodo, v kateri sem čez noč namočil | žlico | gline, cenim namreč njeno "krepilnost".« | P |
voden golaž z uvelimi žličniki, izboljšate z | žlico | kisle smetane in s ščepcem svežih zelišč. Šur | P |
s kolofonijo (neke vrste smola) in jo nato z | žlico | postrgajo dol.Sledi "bekarjenje" ‐ razkosanje | P |
dobrim stoletjem preoblečena v moškega z veliko | žlico | uživala dražesti Magreba.Je imela jajca. | P |
s katero so opozorile, da so vedno z majhno | žlico | zajemale Alpinine sadove, pa so sedaj kljub | P |
dobička. Prevelikemu zajemanju s proračunsko | žlico | naj bi nasprotoval minister za delo Vlado Dimovski | P |
je bil proti »zajemanju z veliko proračunsko | žlico« | .Resnica ni takšna, na seji vlade sem opozoril | P |
da so imeli na začetku samo za predpražnik in | žlico. | Že po enem letu se preselijo v Maribor, kjer | P |
mentalnim« zvijanjem žlic ‐ človeku je dal v roko | žlico, | ki jo je potem s svojo »paranormalno energijo | P |
za številna razmerja. »Vse, kar se jé na | žlico, | pa da niso notranji organi.« Županja DANICA | P |
obesili na vrvico okrog pasu, skupaj z leseno | žlico. | Natančnost, s katero se je med pogovorom | P |
jagnječjo mast, tri jušne žlice soli, jušno | žlico | popra, eno do dve jajci, tri skodelice sveže | P |
kosi kruha, ščepcem debelo narezane čebule ter | žlico | gorčice in ajvarja.Vse tam do četrte ure popoldne | P |
Če bi takrat obstajala viagra, bi jo jedel z | žlico. | Johnny Paycheck je ustrelil tipa, ki ga je | P |
nasul sladkor in tekočino skrbno premešal z | žlico. | Čez nekaj časa se je obritoglavec zadrl na dolgina | P |
lahko z dobro voljo in malce večjo obuvalno | žlico | čisto mirno spravili še kak regimentek ali dva | P |
njegov hobi, položil fotografijo. Pa leseno | žlico, | simbol slovenske ljudske umetnosti, tradicije | P |
Medtem ko je preprosta hrana, recimo taka na | žlico, | produkt tisočletne ljudske modrosti o okusih | P |
mandljevega namaza in sivke, ki smo mu dodali še | žlico | konopljinih semen.Potem ko smo rižev napitek | P |
sivkinih cvetov (neškropljenih!) 1 kuhinjsko | žlico | konopljinih semen čajne žličke zmletega | P |
Za štiri osebe potrebujemo: 1 kuhinjsko | žlico | oljčnega olja 1 do 2 stroka česna | P |
nedotakljive, da se samoumevno in brezsramno z največjo | žlico | zajema za razvpite oklepnike, nič pa ni mogoče | P |
(leva okolica beseda(e) desna okolica kratice avtorjev kratice naslovov (vse oznake) št. povedi)
◁ ◀ 744 844 944 1.044 1.144 1.244 1.344 1.444 1.544 1.644
Nova poizvedba Pripombe Na vrh strani
Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU | Iskalnik: NEVA |