nova beseda iz Slovenije

Revija Mladina, leto 2007, poved v sobesedilu:

Pravilnik o mesnih izdelkih namreč natanko določa, kakšna mora biti klobasa, ki se lahko diči z nazivom »kranjska«, kjer je natanko določena kakovost mesa (le najboljše, svinjsko stegno namreč, in to od z žitom ter delno s koruzo, krompirjem in posnetim mlekom težko pitanih pujsov krškopoljske ali bele slovenske avtohtone prašičje pasme), odstotek in kakovost bele in trde hrbtne slanine, pa odstotek česna, popra, soli in vode ter končno še kakovost črevc in špil, to pa ob skrbnem tehnološkem postopku proizvodnje zviša ceno kar tam na okrog 8 do 9 evrov za komad. In prav ta pravilnik bo »kranjsko« ali povzdignil ali pokopal, tako da bo lahko postala zelo kakovosten izdelek, ki pa se ga bo le malo mesarjem splačalo izdelovati. Tako se po trgu oholo pojajo sem ter tja razni cheap plastic imitationi, ki se zakrinkavajo pod nazivi domača klobasa, klobasa za kuhanje, gorenjska, bloška, notranjska in podobno.



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA