nova beseda
iz Slovenije
Revija Mladina, leto 2007, poved v sobesedilu:
In nas črviči, kako je mogoče, da se je iz vse tiste zmede raznih krvavih, ribjih, ptičjih, divjačinskih in podobnih klobas, s katerimi nas je zalila kulinarična dediščina starega Rima in srednjeveških samostanov, v neki mali slovenski vasici Trzinu izvila ta prefinjena, čista in plemenita oblika. To naj bi se zgodilo razmeroma pozno, recimo tam nekje v začetku 19. stoletja. Takrat so se pričeli posamezni narodi v tisti avstro-ogrski zmedi ovedati in razpoznavati v svojih posebnostih, seveda tudi prek prehranjevalnih navad, in dobesedno preplavili cesarski z novimi vrstami klobas, debrecinkami, "braunschweigericami", nürnberškimi in poljskimi ter seveda tudi kranjskimi klobasami.
Nova poizvedba
Pripombe
Na vrh strani
Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša
ZRC SAZU |
Iskalnik: NEVA |