nova beseda
iz Slovenije
Revija Jana, leto 2007, poved v sobesedilu:
Okvir: Kaj vse je aditiv v živilu?
Mag. pravi, da živilom lahko dodajajo le aditive, ki so glede na funkcijske lastnosti uvrščeni v naslednje kategorije aditivov: sladila, barvila, konzervansi, emulgatorji, antioksidanti, emulgirne soli, sredstva za zgostitev, želirna sredstva, stabilizatorji, tudi stabilizatorje pene, kisline, ojačevalniki arome, modificirani škrobi, sredstva proti sprijemanju, sredstva za uravnavanje kislosti, sredstva za vzhajanje, utrjevalci, sredstva za glaziranje, tudi maziva, sredstva proti penjenju, encimi, ki jih uporabljajo za aditive, sredstva za ohranjanje vlage, potisni plini, sredstva za povečanje prostornine, plini za pakiranje, nosilci ‐ s topili in sredstvi za obdelavo moke vred.
Okvir: Kako brati deklaracije živil?
Nova poizvedba
Pripombe
Na vrh strani