nova beseda iz Slovenije

Revija Jana, leto 2007, poved v sobesedilu:

Gostitelji na turističnih kmetijah so se navdušeno odzvali in predstavili celo nekaj jedi, za katere prej ni vedel nobeden od projektnih sodelavcev. »Meni se je zdela zaradi imena najbolj posrečena "zdrkanka", imenovana tudi polžkova godlja, kaša iz zlomljenih pšeničnih zrn, skuhanih na mleku in zabeljenih z maslom, z dodatkom suhih sliv ali cimeta, ki je primerna za jutranji obrok,« se smeji. Prvič v življenju je ob fotografiranju na kmetijah v Zgornji Savinjski dolini jedla juho sirnico, narejeno iz "sirneka" (skute z dodatkom in soli, ki zori več kot tri tedne), obrnjenik ‐ staro pastirsko jed iz ajdove moke, skuhane v mleku, v katero vmešajo sladko smetano ali maslo, ki so jo gospodinje pripravljale gozdarjem in pastirjem, ter čudovito sladico ajdnek.



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA