nova beseda iz Slovenije

Slovenske novice - ČGP Delo, leto 2008, poved v sobesedilu:

Med abecedo številnih sort bi moral vsak ljubitelj poznati vsaj naslednje: arbequinas ‐ španske olive, beldi ‐ majhne, sočne maroške olive, bitteto ‐ olive iz Italije, ki so ime dobile po kraju in tam uspevajo že od biblijskih časov, cerignola ‐ mesnate velikanke med, prav tako iz italijanske regije Puglia, zaradi velikosti primerne za nadevanje, halkidiki ‐ z istoimenskega polotoka, pogost prigrizek, ki ga spremljata vino in feta sir, kalamata ‐ slavne črne grške olive s Peloponeza, ki zorijo v vinu ali brinjevem kisu, klasika v grških solatah, ciabatah in na picah, manzanilla ‐ španske olive, ki jih gojijo tudi v Kaliforniji, niçoise ‐ drobne francoske olive iz okolice Nice, nyon ‐ črne olive z juga, picholine ‐ zelene francoske olive ter sevillano ‐ španske zelene velikanke, ki jih pogosto srečamo tudi na plantažnih nasadih v ZDA.



Olive same kot sadež, kot priloga ali začimba s svojim bogatim, nenavadnim, grenkim okusom (marsikateri otrok jih zato nenavdušeno izpljune) nikoli ne razočarajo, presenečajo tudi s številnimi zdravilnimi učinki. Zaradi vsega naštetega je vez med človekom in oljko bila in bo večna in s tem tudi vsa simbolika, povezana z njo.



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA