nova beseda
iz Slovenije
Slovenske novice - ČGP Delo, leto 2008, poved v sobesedilu:
Tekoče zlato iz Modene
Če morajo Italijani, kar se tiče vina, vsakič znova priznati premoč Francozom ter pri oljčnem olju stalno tekmovati vsaj s Španci, imajo nesporno monopol pri balzamičnem kisu: in tu pravzaprav ne govorimo več o navadnem, tekočini, ki ji nekateri včasih zlobno nadenejo naziv skisanega vina; ne, tu gre za žlahtno začimbo, ki v tradicionalni različici potrebuje več nege, zorenja in znanja kot marsikatero vrhunsko vino
Ko govorimo o balzamičnem kisu, moramo za začetek razlikovati med tistim pravim, tradicionalnim ‐ narejenim po starodavni metodi, zorenim najmanj 12 let in z zaščitenim geografskim poreklom Modene ali Emillie Romagne ‐, ter na drugi strani njegovimi industrijskimi različicami, ki jih najdemo na policah supermarketov.
Nova poizvedba
Pripombe
Na vrh strani