nova beseda iz Slovenije

Slovenske novice - ČGP Delo, leto 2008, poved v sobesedilu:





Tekoče zlato iz Modene



Če morajo Italijani, kar se tiče vina, vsakič znova priznati premoč Francozom ter pri oljčnem olju stalno tekmovati vsaj s Španci, imajo nesporno monopol pri balzamičnem kisu: in tu pravzaprav ne govorimo več o navadnem, tekočini, ki ji nekateri včasih zlobno nadenejo naziv skisanega vina; ne, tu gre za žlahtno začimbo, ki v tradicionalni različici potrebuje več nege, zorenja in znanja kot marsikatero vrhunsko vino



Ko govorimo o balzamičnem kisu, moramo za začetek razlikovati med tistim pravim, tradicionalnim ‐ narejenim po starodavni metodi, zorenim najmanj 12 let in z zaščitenim geografskim poreklom Modene ali Emillie Romagne ‐, ter na drugi strani njegovimi industrijskimi različicami, ki jih najdemo na policah supermarketov.



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA