nova beseda iz Slovenije

Slovenske novice - ČGP Delo, leto 2008, poved v sobesedilu:





V grobem in poenostavljeno lahko rečemo, da pri nas poznamo poljsko koruzo, iz katere pridobivamo na primer moko, škrob in zdrob za polento, ter sladko oziroma zelenjavno koruzo, ki se uporablja sveža za kuhanje ali peko. Sladka je navadno manjše rasti kot poljska, razlika pa je predvsem v tem, da se pri zadnji sladkor, ki je v zrnih, hitreje pretvori v škrob kot pri zelenjavni, zrna pa zato postanejo trša in bolj zlato rumena, rdeča do vijolična (odvisno od sorte).



No, tudi za sladke koruzne storže velja, da jih moramo čim prej porabiti, saj proces pretvorbe sladkorja v škrob nezadržno napreduje, koruza pa zaradi tega izgublja sladek okus.



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA