nova beseda iz Slovenije

Slovenske novice - ČGP Delo, leto 2008, poved v sobesedilu:

In vendar je po izkušnjah jed okusnejša, če jo pripravite iz svežega kuhanega in ohlajenega riža. Če uporabite ostanek, naj ta ne bo starejši od enega dneva, niti ne smete uporabiti kuhanega, ki ste ga hranili v hladilniku ‐ takšen je bodisi prevlažen bodisi presuh, odvisno od razmer v vaši priročni shrambi.



Za jed, ki bo nasitila štiri ljudi, potrebujete 250 gramov dolgozrnatega riža, žlico temnega sezamovega olja (ta je v nasprotju s svetlim pripravljen iz praženih semen in je bolj aromatičen), dve veliki jajci, žlico sončničnega olja, dva stroka česna (olupljena in na drobno sesekljana ali zmečkana), približno dva centimetra dolg košček sveže ingverjeve korenine (olupljene in drobno nastrgane), korenček (olupljen in narezan na palčke), 125 gramov svežih grahovih zrn (če uporabite iz pločevinke, ga potrebujete dvakrat več), papriko (oprano, posušeno in narezano na palčke), štiri šalotke ali manjšo čebulo (na drobno sesekljano), dve žlici svetle sojine omake, ščep sladke paprike v prahu in nekaj soli, po okusu pa še grobo mletega črnega popra.



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA