nova beseda iz Slovenije

Slovenske novice - ČGP Delo, leto 2008, poved v sobesedilu:

Navadno vsebujejo tako naravna kot toplotno predelana žita, najbolj posebne (beri: užitne) pa jih naredi ravno dodatek suhega sadja, oreškov, koščkov čokolade, medu, kakava, sladkorja, različnih semen, maščob in še česa.



Tu moramo omeniti, da žita v svoji najnaravnejši obliki (ovseni, pšenični, rženi) in brez pretiranih dodatkov resnično veljajo za priporočljiv in zdrav zajtrk, saj so bogat vir kompleksnih ogljikovih hidratov, ki omogočajo počasen dvig koncentracije glukoze v krvi, kar dokazano izboljšuje miselne sposobnosti in nam daje energijo v napornem dopoldanskem (službenem, šolskem) času.
Žita so tudi pomemben vir prehranskih vlaknin, ki za naše telo sicer niso nujno potrebne, vendar v priporočenih količinah pozitivno vplivajo na prebavo in na nekatere druge procese v našem telesu.



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA