nova beseda iz Slovenije

Slovenske novice - ČGP Delo, leto 2008, poved v sobesedilu:





Abc E-ditivov



Ste kdaj pomislili, da utegnejo biti zloglasni E oziroma aditivi v hrani tudi koristni za zdravje: resnici na ljubo je treba priznati, da je v večini živil, ki jih kupimo v trgovinah, vrsta dodatkov, konzervansov, barvil, sladil, emulgatorjev, stabilizatorjev, ojačevalcev okusa, ki jih lahko preberemo v drobnem tisku sestavin izdelka na embalaži; kaj natančno se skriva za oznako številke oziroma imena kemične spojine, pa je poglavje zase, saj si povprečen potrošnik le redko lahko zapomni in dešifrira vseh 1000 in več oznak ali prepozna aditiv po imenu kemikalije




E je mednarodna oznaka za snovi naravnega ali sintetičnega izvora, katerih glavni namen je, da živilo ohranijo v nespremenjeni obliki na dolgi poti od proizvodnje do potrošnika oziroma da mu povrnejo lastnosti, ki se izgubijo med proizvodnjo ‐ vonj, barva, okus, tekstura itd.



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA