nova beseda iz Slovenije

Slovenske novice - ČGP Delo, leto 2008, poved v sobesedilu:

In tako, pravi Rekičeva, delajo še danes: masleno testo spečejo vnaprej, potem zmešajo rumenjake z mlekom in sladkorjem, zavrejo in po natančnem tehtanju dodajo stepene beljake (maso z beljaki mešajo ročno, ker je to dokaj težko, ne meša vselej ena slaščičarka, ampak dve ali celo tri) in namažejo na plató, kot pravijo pečeni testeni plošči. Kremo dodobra ohladijo, preden jo namažejo s smetano in pokrijejo s testom, še preden ga posladkajo, obrežejo robove, vse štiri strani orjaške kremne rezine, ki jo nato razrežejo na enakomerne kvadrate. Rekičeva je povedala še, da proces izdelave znamenite slaščice, torej od začetkov pa dotlej, ko z vilico košček sladkega nesete v svoja usta, traja kaki dve uri.



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA