nova beseda iz Slovenije

Slovenske novice - ČGP Delo, leto 2008, poved v sobesedilu:

Med verigo kulinaričnih hramov in restavracij na razstavnih prostorih so našega fotoreporterja najbolj očarale drobne in velike jedi kuharskega guruja verige šestih odličnih španskih restavracij Bokado Miguela Santamarie (da ne bo zmešnjave, ne gre za slavnega Sanitja Santamario, chefa restavracije El raco pri Barceloni, ki se v javnosti še vedno ostro ravsa s chefom Adrio iz še bolj slavnega El Bullija), ki je za čas sejma restavracijo Bokado za tri mesece postavil tudi v Zaragozi in ima vseskozi polno. Šef Miguel Santamaria je našemu fotografu odstiral skrivnosti in ga razvajal s komajda še kaj slanim pršutom iz doline Huesca, tartufi in z drugimi gobami in žafranom ter odličnim sirom (o siru touchón je v Kihotu pisal že Cervantes) iz regije Teruel, z vini iz regij Corinena, Samotano, Campo de Borja un Calatujud (v regiji Samotano so za to priložnost napolnili 7000 steklenic vina Expo 2008, Riserve Privado, letnik 2002), artičokami, paradižniki in čebulo, za tujce nenavadnimi sadnimi olji in z značilnim oljčnim oljem, ki je poleg mesa prav tako čvrst temelj tradicionalne aragonske kulinarike.



(F. S.)



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA