nova beseda iz Slovenije

Slovenske novice - ČGP Delo, leto 2008, poved v sobesedilu:

Avtor je vsakemu razdelku dodal kulinaričen in kulturnozgodovinski uvod in to dragoceno zapuščino skoraj neznane zapisovalke dopolnil še z izborom prav tako posodobljenih receptov iz Kuharskih bukev vsestranskega Vodnika, ki je prav v Prešernovem času doživela še dve izdaji.



Takrat so bili, po številu receptov sodeč, zelo priljubljeni kohi (nem.) ‐ jedi, predvsem sladice, ki so, kot pojasnjuje, vsebovale več jajc; pozneje so se jim pridružili še vzhajani narastki, znani tudi kot francoski soufflée.



Recept za krščen narastek, kršen koh, je Werderdusova začela z besedami: Uzem en firnk butra ga umešaj potlej den noter šest lotov cukra pa prou dobre mešaj, pa počasi not devaj dva cela jajca pa tri rumenjake ...



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA