nova beseda iz Slovenije

Slovenske novice - ČGP Delo, leto 2008, poved v sobesedilu:





V knjigi so na prvem mestu narastki in kuhi, šele na drugem juhe ali župe; sledijo jim imenitne mesne jedi, ribje dobrote, omake in posebej priloge, prikuhe in zelenjava, na koncu pa so najštevilneje zastopani pecivo in sladice. Avtor je vsakemu razdelku dodal kulinaričen in kulturnozgodovinski uvod in to dragoceno zapuščino skoraj neznane zapisovalke dopolnil še z izborom prav tako posodobljenih receptov iz Kuharskih bukev vsestranskega Vodnika, ki je prav v Prešernovem času doživela še dve izdaji.



Takrat so bili, po številu receptov sodeč, zelo priljubljeni kohi (nem.) ‐ jedi, predvsem sladice, ki so, kot pojasnjuje, vsebovale več jajc; pozneje so se jim pridružili še vzhajani narastki, znani tudi kot francoski soufflée.



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA