nova beseda
iz Slovenije
Slovenske novice - ČGP Delo, leto 2008, poved v sobesedilu:
Rimljani, tako roparji kakor nadaljevalci helenske kulture, mitologije in kulinarike, zlasti njihovi najslovitejši pisci in gastronomi kakor Apicij, so opisovali pripravo artičok, prav Apicij pa jih omenja pod imenom cardui; pripravljal jih je z oljčnim oljem in ribjo omako ter obilo aromatičnih zelišč. Njegov veliki predhodnik Mark Terencij Varon jih je v svojem delu De Agricoltura priporočal majskim ženinom in nevestam, saj so po njegovem artičoke delovale kot afrodiziak, ki je navdihoval tako kot Rimljane. Tako je ta ostra in z bodicami obdana artičoka preživela stoletja, nekoliko mehkejšo in bolj zaobljeno potomko, ki je res spominjala na lotosov cvet, so začeli vzgajati italijanski vrtnarji v 15. stoletju, strastna Medičejska pa jih je prinesla na francoski dvor, kjer so dolgo spodbujali nočne vzdihljaje.
Nova poizvedba
Pripombe
Na vrh strani