nova beseda iz Slovenije

Polet - priloga Dela, leto 2007, poved v sobesedilu:

Spodaj, okrog peclja, je led, na njem koščki tunine potrebušnice z nekaj kapljicami ekstra deviškega oljčnega olja in zelišči, na dnu kozarca je sladoled iz oljčnega olja in pomarančnega soka (ki skupaj poustvarjata okus pasijonke!), na njem repki surovega škampa, na vrhu kozarca vse te dobrote straži škamp ‐ spoštljivih mer, ki pa na našo srečo ne opleta s kleščami, saj je le malo prej okusil vroče srečanje z žarom. Kombinacija toplo-hladno gre torej od temperatur pod lediščem do nekaj stopinj nad našo telesno temperaturo, presno, sveže in surovo se prepleta s pečenim, vendar je vse ločeno po nadstropjih, tako da je naša naloga, da si izberemo najprimernejšo pot skozi ta labirint temperatur, barv, tekstur in okusov.



V nadaljevanju dobimo pritrdilen odgovor na vprašanje, ali je mogoče mastna gosja jetra pripraviti kot lahkotno jed.



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA