nova beseda iz Slovenije

Polet - priloga Dela, leto 2007, poved v sobesedilu:

Njemu ob bok bi dal še Quiqueja Dacosto, ki je tokrat sicer bolj listal po nedavno izdani knjigi svojih receptov in komentiral posamezne stvaritve (nastajanje nekaterih, na primer kokoške zlatih jajc in ostrige guggenheim smo imeli priložnost občudovati na lanskem Alpe Adria Cooking v Vidmu, le da so imeli takrat nekateri krožniki rahlo drugačna imena).



Med obilico drugih mi je ostal posebno v spominu Uliassi, ki je prikazal nekaj izjemno domiselnih drobnih jedi, kot so napolitanka s pašteto iz jeter morske raže in lešnikova krema, ocvrtki iz prehodno prekuhanih in potem poskušenih testenin, tlačenka iz ribjih ostankov, ražnjič surovega škampa v karibsko-orientalski omaki, in prav posebno metodo cvrtja lignjev. Moreno Cedroni se je tokrat posvetil nizkim temperaturam, še posebno zanimive pa so njegove izkušnje z mariniranjem jakobovih pokrovač (v brezalkoholnem pivu, navadnem pivu, vinu in žganju), ki dajo školjkam drugačno teksturo in seveda barvo.



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA