nova beseda iz Slovenije

Ona - priloga Dela, leto 2008, poved v sobesedilu:

Raziskave so tudi pokazale, da na višino glikemičnega indeksa vplivajo različne lastnosti živila, od vrste ogljikovih hidratov, vsebnosti vlaknin do trdnosti živila oziroma hitrosti izpraznitve zaužitega živila iz želodca v črevo. Že pri prvi raziskavi so ugotovili, da ima najvišji glikemični indeks sladkor, še zlasti čisti, grozdni sladkor, sledi mu krompir, najmanj pa obremenijo krvni obtok in presnovo stročnice in testenine; nekje na sredino se uvrščata riž in kruh.



Poznejše raziskave so pokazale, da zamenjava živil in/ali jedi z visokim glikemičnim indeksom z živili z nizkim indeksom v vsakdanji prehrani zmanjša tveganje za nastanek sladkorne bolezni in debelosti.



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA