nova beseda iz Slovenije

Ona - priloga Dela, leto 2007, poved v sobesedilu:





Pri toplotni obdelavi hrane pri visokih temperaturah in daljšem času priprave nastanejo različne kemične snovi in produkti razgradnje v količinah, ki že lahko škodujejo zdravju, seveda če tako hrano uživamo dlje, v večjih količinah in če obrok ne vsebuje zaščitnih snovi v sadju, zelenjavi in začimbah.



Spojine, ki nastanejo pri praženju, dražijo črevesno sluznico, vplivajo na slabše vsrkanje hranil, razgradnjo vitaminov in oksidacijo maščob.




Vse, kar je preveč ocvrto, preprečeno, praženo, s čezmerno porjavitvijo živil, pomeni večjo vsebnost strupenih snovi, denimo akrilamida, heterocikličnih aromatskih aminov in drugih kemičnih spojin ter razgradnih produktov hrane, ki so škodljivi za naše zdravje.



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA