nova beseda iz Slovenije

Nedelo - Nedeljska izdaja časopisa Delo, leto 2008, poved v sobesedilu:

Kako so delavci pred desetletji ustavljali vodne ujme, si je mogoče danes nazorno ogledati v tamkajšnjem muzeju, v prodajalni pa poleg okrasnih ponudijo še nadvse užitne kulinarične »spominke«: domače bučno olje in ročno mleto rženo, ajdovo, pirino, pšenično in koruzno moko, ki jo zmeljejo tudi v tamkajšnjem lesenem mlinu, ki skupaj z velikim mlinskim kolesom stoji na dveh čolnih (). Izdelali so ga leta 1999 po izvirnih načrtih, ostalih po enem od starodavnih mlinov na. Sestradanim popotnikom (po vnaprejšnjem naročilu) na Otoku pripravijo specialitete, kot so ribe na batu, bograč, prekmurska gibanica, retaši,, in zagotovijo tradicionalno büjraško malico, ki si jo lahko pripravi vsak sam ‐ kos črnega kruha, popečen nad žerjavico v odprtem ognjišču (»pajani kruj«), premazan s česnom in zaseko ter poplaknjen s šilcem »ljubezenskega napoja«.



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA