nova beseda iz Slovenije

Nedelo - Nedeljska izdaja časopisa Delo, leto 2008, poved v sobesedilu:

V Italiji ga denimo nadevajo z mascarponejem, v Nemčiji ga spremenijo v klobase, v Moldaviji ga s sirom in drobnjakom zamešajo v juho. Knjiga Krompir: okoli sveta v 200 receptih, ki jo je izdala Ekonomska komisija za Evropo pri Združenih narodih, tudi dokazuje, kako mednarodno živilo je postal, potem ko so ga prvi raziskovalci prinesli iz Amerike: od afganistanske boranie katschalu (pečen krompir, sir, česen in) do venezuelske enolončnice sancocho, v kateri se poleg krompirja kuhajo še banane ter piščančje in goveje meso, krompir je tako vsestranski, da je z malo domišljije mogoče pripraviti prave kuharske umetnije.



Za koruzo, pšenico in rižem je krompir četrto najpomembnejše živilo na svetu.



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA