nova beseda iz Slovenije

Nedelo - Nedeljska izdaja časopisa Delo, leto 2008, poved v sobesedilu:





Krompir je glavna sestavina marsikatere kuhinje na svetu, a šele kuharska knjiga, ki so jo ob mednarodnem letu krompirja izdali Združeni narodi, črno na belem dokazuje, da ne gre samo za preprosto kuhanega v kosih, ocvrtega ali pire. V Italiji ga denimo nadevajo z mascarponejem, v Nemčiji ga spremenijo v klobase, v Moldaviji ga s sirom in drobnjakom zamešajo v juho. Knjiga Krompir: okoli sveta v 200 receptih, ki jo je izdala Ekonomska komisija za Evropo pri Združenih narodih, tudi dokazuje, kako mednarodno živilo je postal, potem ko so ga prvi raziskovalci prinesli iz Amerike: od afganistanske boranie katschalu (pečen krompir, sir, česen in) do venezuelske enolončnice sancocho, v kateri se poleg krompirja kuhajo še banane ter piščančje in goveje meso, krompir je tako vsestranski, da je z malo domišljije mogoče pripraviti prave kuharske umetnije.



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA