nova beseda iz Slovenije

Nedelo - Nedeljska izdaja časopisa Delo, leto 2007, poved v sobesedilu:

Bosanci imajo tudi mnogo jedi, ki temeljijo na »"aščinicah"« ‐ tipičnih bosanskih restavracijah, kjer kraljujejo jedi iz kuhanega mesa (razne čorbe in podobno), sladice so bogate in težke (tufahija, baklava ...), pri mesnih in drugih jedeh pa skorajda ni konca ‐ pite, dolme, burek, kebabi, lukovice, "sudžuke" in seveda ražnjiči, čevapčiči in pleskavice, vse brez svinjine. Srbska kuhinja je bolj mesno obarvana, saj je tam svinja kralj živali in svinjine v vseh mogočih agregatnih stanjih je toliko, kot si srce poželi. Srbska solata je v bistvu grška (brez oliv), glavna predjed je prebranec, prvi dodatek pa kajmak, tako kot pri Bosancih.



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA