nova beseda
iz Slovenije
Nedelo - Nedeljska izdaja časopisa Delo, leto 2007, poved v sobesedilu:
Slovel je recept matere cesarja, nadvojvodinje, za jajčni puding s šunko in sirom (priljubljena jed mariborskega meščanstva še celo med obema vojnama); slovele so jetrne pastetke nadvojvode Habsburško-Lotarinškega z grahom, kaj šele »jajca kneza Metternicha« ‐ da ne bo pomote, gre za poširana jajca, ki jih položijo na mesne polpetke, v drobtinice povaljane in ocvrte. Excellenztorte, torta njene ekscelence, narejena iz plasti rumenega in čokoladnega biskvita z vmesnim premazom iz izvrstne domače marmelade in z bleščečo glazuro, bo seveda marsikoga spomnila na znamenito "zaherico", ampak s to mnogo mlajšo dunajsko znamenitostjo imata skupno zgolj ‐ marmelado. Dunajske kavarne in slaščičarne še vedno navdušujejo s sila dolgo tradicijo izvrstnih slaščičarjev, le da tudi v njihovih receptih ni več po 18 jajc, dostikrat niti osem ne.
Nova poizvedba
Pripombe
Na vrh strani