nova beseda
iz Slovenije
FT - Priloga Dela, leto 2007, poved v sobesedilu:
Po besedah njenega sogovornika agrarnega ekonomista Kuharja je drobnoprodajna cena, ki se upošteva pri izračunavanju inflacije, sestavljena iz davka na dodano vrednost, ki je pri hrani za večino izdelkov 8,5-odstoten, lastne cene izdelka in trgovske marže, ki pri temeljnih izdelkih, kot je kruh, po njegovih besedah presega razumno mejo, zato je tudi trgovina odgovorna za rast cen: »Ker vemo, da je marža trgovca lahko 40 in več odstotkov, je jasno, da ima pri spreminjanju drobnoprodajne cene hrane ponderirano težo vsakdo, ki ima v tej sestavi svoj delež,« meni.
Natančnejši pogled v ceno najbolj prodajanega 800-gramskega mešanega kruha pokaže: strošek pšenice je 8,8 odstotka drobnoprodajne cene, strošek peka več kot 25 odstotkov, trgovcu pa gre kar 68 odstotkov, z upoštevanjem retrogradnih popustov pa 58 odstotkov. Imamo nasvet: poskusite kupiti samo tisti kos štruce, ki gre za stroške pšenice in peka!
Nova poizvedba
Pripombe
Na vrh strani