nova beseda iz Slovenije

FT - Priloga Dela, leto 2007, poved v sobesedilu:

Naša kolegica je brskala po cenah hrane in poskušala ugotoviti, zakaj se zvišujejo. Po besedah njenega sogovornika agrarnega ekonomista Kuharja je drobnoprodajna cena, ki se upošteva pri izračunavanju inflacije, sestavljena iz davka na dodano vrednost, ki je pri hrani za večino izdelkov 8,5-odstoten, lastne cene izdelka in trgovske marže, ki pri temeljnih izdelkih, kot je kruh, po njegovih besedah presega razumno mejo, zato je tudi trgovina odgovorna za rast cen: »Ker vemo, da je marža trgovca lahko 40 in več odstotkov, je jasno, da ima pri spreminjanju drobnoprodajne cene hrane ponderirano težo vsakdo, ki ima v tej sestavi svoj delež,« meni.



Natančnejši pogled v ceno najbolj prodajanega 800-gramskega mešanega kruha pokaže: strošek pšenice je 8,8 odstotka drobnoprodajne cene, strošek peka več kot 25 odstotkov, trgovcu pa gre kar 68 odstotkov, z upoštevanjem retrogradnih popustov pa 58 odstotkov.



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA