nova beseda iz Slovenije

Revija Viva, leto 2008, poved v sobesedilu:

Zato je treba vsaj v primeru prehlada, angine, gripe in podobnih obolenj uživati hrano, ki telo greje, torej kuhano hrano, ki jo pripravljamo počasi; med kuhanjem pridobiva oziroma shranjuje energijo, da jo potem lahko oddaja telesu.



Živila, ki učinkujejo toplo in jim zato lahko rečemo topla živila, so lahko na jedilniku vsak dan ‐ razen v vročih poletnih dneh in v primeru vročinskih bolezenskih stanj. Mednje uvrščamo jajčevce, kumino, bučne peške, ingver, koriander, lovor, nageljnove žbice, slad, vaniljo, papriko, baziliko,,, kakav, žajbelj, kis, lešnike, marelice, mandlje, maline, za še svinjska in ovčja jetra, kozje meso, govedino, divjačino, tuno in jeguljo.



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA