nova beseda iz Slovenije

Revija Viva, leto 2007, poved v sobesedilu:

Pokazalo se je še, da imajo osebe, ki uživajo hrano, bogato s škrobom, več kopij gena AMY1 kot osebe, ki uživajo manjše količine tovrstne hrane. Jakuti z Arktike, ki se tradicionalno prehranjujejo z ribo imajo manj kopij teh genov kot Japonci, ki poleg rib uživajo tudi riž, bogat s škrobom. Ko so naši predniki dotedanjo prehrano, ki je obsegala sadje, zelenjavo, meso in ribe, obogatili z gomoljastimi plodovi in čebulnicami, so nevede naredili uslugo svojemu organizmu, saj se je v njihovem telesu začel postopno proizvajati dodaten encim amilaza, zlasti tedaj, ko so odkrili ogenj in dejstvo, da so gomolji okusnejši kuhani ali pečeni, zaradi česar so jih uživali pogosteje.



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA