nova beseda iz Slovenije

Revija Viva, leto 2006, poved v sobesedilu:

V živilski industriji je pšenična moka priljubljeno polnilo, vezivo in tudi ojačevalec okusa, oznaka "brez dodane pšenične moke" pa ne pomeni nujno, da so izdelki tudi brez glutena.

Poleg klasičnih jedi iz žitaric, kot so kruh, testenine, pecivo, piškoti, vsi močnati izdelki, mesne omake, kremne juhe ... ki so v dietni prehrani bolnika s celiakijo prepovedani, gluten vsebujejo tudi mehki siri z modro plesnijo, med katere spadajo roquefort, gorgonzola, danish blue itn., zato se jim morate odpovedati, prav tako belemu kisu, destiliranemu iz žitne mase, ter solatnim prelivom, ki vsebujejo tak kis (vinski, jabolčni in rižev kis so brez glutena).


Pozorni bodite tudi pri živilih, ki vsebujejo katere od spodaj naštetih sestavin:



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA