nova beseda iz Slovenije

Revija Viva, leto 2006, poved v sobesedilu:



Osnovne sestavine, ki dajejo sladoledu poln okus in bogato hranilno vrednost, so: mlečna maščoba, ki vpliva na okus, aromo, gladko strukturo in čvrstost izdelka; suha snov mleka brez maščobe vsebuje beljakovine, mlečni sladkor in minerale; dodani sladkor (običajno kombinacija jedilnega sladkorja in glukoze) daje sladoledu poln okus, ki skupaj z aromami, barvili in drugimi sestavinami ustvari harmonično celoto. Poleg naštetih sestavin dodajo sladoledni zmesi še stabilizatorje (do 0,4 %) in emulgatorje (do 0,25 %). Barve in arome dodajo po pasterizaciji, saj jih visoka temperatura uniči, biti pa morajo mikrobiološko neoporečne in naravnega izvora.



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA