nova beseda iz Slovenije

Revija Viva, leto 2006, poved v sobesedilu:

Tik po drugi svetovni vojni je imelo mleko pomembno vlogo v prehrani, konec prejšnjega tisočletja pa se je znašlo na "črnem seznamu"; zdaj so priporočila precej enotna - mleko in izdelki iz njega so še vedno prvovrsten naravni izvor beljakovin, a tudi pomemben izvor kalcija v prehrani, čeprav kot pomemben vir kalcija vse bolj poudarjamo tudi različne vrste zelenjave. Ob epidemiji debelosti, ki je prizadela razviti svet v zadnjih dvajsetih letih, opozarjamo na maščobe, ki jih vsebujejo neposneto mleko in predvsem izdelki iz mleka (maslo, sladka in kisla smetana, skuta), a tudi na pomembno dejstvo, ki je posledica močno razširjene, največkrat nepotrebne in nekritične rabe antibiotikov in nesteroidnih antirevmatikov: 70 odstotkov odraslih ima pomanjkanje laktat-dehidrogenaze, encima, ob pomoči katerega se v prebavilih mlečni sladkor spremeni iz mleka v mlečno kislino, ki jo človek lahko "prebavi". Pomanjkanje tega encima ima za posledico neprijetne prebavne težave, ki nastopijo po uživanju mleka (napenjanje, drisko, vetrove in druge prebavne motnje).



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA