nova beseda iz Slovenije

Revija Viva, leto 2005, poved v sobesedilu:

Že stari Rimljani so uporabljali sulfite za razkuževanje posod za vino, kot konzervans pa so uporabljali med. Evropejci so v 13. in 14. stoletju slavili Marca Pola, ker jih je seznanil z vzhodnjaškimi začimbami, ki so izboljšale okus dotlej ne kaj prida okusnih jedi, potniki do Novega sveta pa so meso oblagali s soljo, da se na dolgi poti ne bi pokvarilo. Zdajšnji kuharji kot sredstvo za vzhajanje redno uporabljajo pecilni prašek, a tudi zgoščevalce za omake in barvila, s katerimi surovine dobre kakovosti spremenijo v varno, zdravo in okusno hrano. Na splošno se cilji tradicionalne domače kuhinje niso kaj prida razlikovali od zdajšnjih tehnik pripravljanja in shranjevanja hrane.



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA