nova beseda iz Slovenije

Revija Viva, leto 2005, poved v sobesedilu:

Človek je začel shranjevati hrano, ko je ugotovil, da lahko shrani hrano od ene žetve do druge s soljenjem in sušenjem, meso in ribe pa z dimljenjem. Že stari Rimljani so uporabljali sulfite za razkuževanje posod za vino, kot konzervans pa so uporabljali med. Evropejci so v 13. in 14. stoletju slavili Marca Pola, ker jih je seznanil z vzhodnjaškimi začimbami, ki so izboljšale okus dotlej ne kaj prida okusnih jedi, potniki do Novega sveta pa so meso oblagali s soljo, da se na dolgi poti ne bi pokvarilo. Zdajšnji kuharji kot sredstvo za vzhajanje redno uporabljajo pecilni prašek, a tudi zgoščevalce za omake in barvila, s katerimi surovine dobre kakovosti spremenijo v varno, zdravo in okusno hrano.



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA