nova beseda iz Slovenije

Revija Viva, leto 2003, poved v sobesedilu:

Iz njene zgodovine vemo, da je bila pomemben pridelek v egipčanskem kmetijstvu (že v starem Egiptu so jo cenili kot zdravilno sredstvo) in da so jo že in Rimljani z veseljem jedli skupaj s sirom.

Pošten delaven kmet bo zadovoljen s kosom dobrega kruha, peteršiljem in pečeno čebulo, je včasih veljalo za Anglijo, to pa je samo nekoliko spremenjena oblika malice, ki je bila dokaj razširjena med delavci v naših krajih.

Grigson, avtorica najimenitnejših angleških kuharskih knjig, je predvidevala, da je bila čebula, ki so jo kmetje pekli na ognju (kot pri nas koruzo), zunaj zažgana, znotraj surova, zato je predlagala, da si jo doma pripravimo drugače: čebulo olupimo, jo za dobrih pet minut damo v krop, odcedimo in spečemo v pečici na maščobi, dokler ne postane zlato rjave barve.



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA