nova beseda iz Slovenije

Revija Viva, leto 2003, poved v sobesedilu:

A če naj jo obdrži, moramo o njegovi pripravi vedeti nekaj pomembnih resnic: krompir, zlasti če je kuhan ali pečen v olupku, je vir zdravega škroba in vitamina C, poleg tega vsebuje razmeroma malo kalorij (80 kcal/100 g). Krompir pa postane nevarno živilo v kombinaciji z veliko količino večkrat prevretega nekakovostnega olja, zlasti "belega", sončničnega, ali v obliki v Sloveniji tako priljubljenega praženega krompirja, ki je "najboljši, če je večkrat pregret", čeprav že vrabci čivkajo, da je vsaka postana in pogreta jed prej škodljiva kot koristna. V poletnem jedilniku naj bo krompir na vrsti vsaj enkrat na teden: najbolje je, če kakih 150 gramov kuhanega krompirja skrijemo med listnato solato, nič manj pa nam ne bo teknil z okusnimi paradižniki, mlado čebulo, česnom, nekaj bazilike ter bučnega ali olivnega olja.



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA