nova beseda iz Slovenije

Državni zbor RS 2. sklica - dobesedni zapisi sej: 17. redna seja, zasedanje 24.11.1999, poved v sobesedilu:



Osnovni cilji sodobne živilske zakonodaje, ki jih priporoča tudi zelena knjiga Evropske unije so: zagotavljanje varovanja javnega zdravja in zdravja potrošnika; omogočanje prostega pretoka blaga v okviru notranjega trga in s tretjimi državami; uveljavitev zahteve, da so pogoji, ki jih morajo izpolnjevati živila, da so varna, za potrošnika postavljeni na osnovi strokovnih dognanj, ki izhajajo iz ocene tveganja za zdravje; večja odgovornost za zdravstveno ustreznost oziroma varnost živil s strani vseh, ki so vključeni v verigo proizvodnje in prometa z živili, z uporabo ustreznega sistema v notranjem nadzoru ter ob zagotovljenem učinkovitem izvajanju uradnega nadzora živil, za katerega skrbi država; zagotovitev, da so predpisi medsebojno usklajeni, racionalni in prijazni do uporabnika.

Z zakonom bo podana tudi pravilna podlaga za vzpostavitev in delovanje dveh teles, in sicer komisije za živila in prehransko politiko kot posvetovalnega strokovnega telesa ministra za zdravstvo ter urada za prehrano vlade Republike Slovenije za zagotavljanje usklajenega vodenja ustrezne prehranske politike v naši državi.
Predlog zakona o zdravstveni ustreznosti živil in izdelkov ter snovi, ki prihajajo v stik z živili, celovito ureja poleg splošnih določb, v katerih so podane definicije, še pogoje, ki jih morajo izpolnjevati živila in izdelki ter snovi, ki prihajajo v stik z živili, da so zdravstveno ustrezni, ter zdravstveno nadzorstvo nad njihovo proizvodnjo in prometom, z namenom, da se varuje zdravje ljudi in omogoča nemoten promet, tako na domačem trgu, kakor v trgu s tujino.



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA