nova beseda iz Slovenije

Državni zbor RS 2. sklica - dobesedni zapisi sej: 17. redna seja, zasedanje 24.11.1999, poved v sobesedilu:



Predlog zakona temelji na strokovnih podlagah, ki so usklajene z mednarodnimi normami za varovanje zdravja ljudi, ter povzetih evropskih direktivah na področjih, ki so že usklajena.

Osnovni cilji sodobne živilske zakonodaje, ki jih priporoča tudi zelena knjiga Evropske unije so: zagotavljanje varovanja javnega zdravja in zdravja potrošnika; omogočanje prostega pretoka blaga v okviru notranjega trga in s tretjimi državami; uveljavitev zahteve, da so pogoji, ki jih morajo izpolnjevati živila, da so varna, za potrošnika postavljeni na osnovi strokovnih dognanj, ki izhajajo iz ocene tveganja za zdravje; večja odgovornost za zdravstveno ustreznost oziroma varnost živil s strani vseh, ki so vključeni v verigo proizvodnje in prometa z živili, z uporabo ustreznega sistema v notranjem nadzoru ter ob zagotovljenem učinkovitem izvajanju uradnega nadzora živil, za katerega skrbi država; zagotovitev, da so predpisi medsebojno usklajeni, racionalni in prijazni do uporabnika.


Z zakonom bo podana tudi pravilna podlaga za vzpostavitev in delovanje dveh teles, in sicer komisije za živila in prehransko politiko kot posvetovalnega strokovnega telesa ministra za zdravstvo ter urada za prehrano vlade Republike Slovenije za zagotavljanje usklajenega vodenja ustrezne prehranske politike v naši državi.



  Nova poizvedba      Pripombe      Na vrh strani


Strežnik Inštituta za slov. jezik Fr. Ramovša ZRC SAZU Iskalnik: NEVA