nova beseda
iz Slovenije
DELO, leto 1999, poved v sobesedilu:
Postopoma so se začeli usmerjati tudi v izdelovanje bolj zdravih izdelkov, tako so že lani v prodajo dali prvo za srce varovalno živilo iz prašičjega mesa v Sloveniji, toast šunko, prav danes pa je v njihovih obratih stekla proizvodnja še dveh zdravih izdelkov: varovalnega izdelka, ki je iz pustega govejega mesa z zelo malo maščob, holesterola in nasičenih maščobnih kislin, in obarjene klobase Pika, v kateri so sicer običajne, a nezdrave polifosfate zamenjali z mlečno kislino.
V radgonski mesni industriji pa se poleg krize in neurejenosti trga spopadajo še z eno državno samovoljo: primorski proizvajalci pršutov so namreč še vedno privilegirani in lahko uvažajo cenejša prašičja stegna in pancete brez posebnih omejitev, medtem ko za druge predelovalce veljajo zaščitni ukrepi, ki skorajda onemogočajo uvoz prašičjega mesa. »Naša primorska konkurenca je na račun teh privilegijev, t.i. C in D liste, v zadnjih desetih letih z razliko med ceno domače in uvožene surovine pridobila
okrog 30 milijonov mark dobička, medtem ko se mi moramo boriti za preživetje,« pravi direktor.
Nova poizvedba
Pripombe
Na vrh strani